Az oktatási bizottság is elmeszelte Szabó Máté beszámolóját

2009.05.13. 15:27
A parlament oktatási és tudományos bizottsága nem tartotta általános vitára alkalmasnak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának beszámolóját. A Fidesz és KDNP képviselői igennel szavaztak.

A helyenként személyeskedéstől sem mentes vita során a kormánypárti képviselők azt rótták fel a biztosnak, hogy jelentésében olyan mondat szerepel, amely szerint az egypárti kormánytól féltené a demokráciát. Szabó Zoltán (MSZP) szerint direkt politikai véleményt fogalmazott meg az ombudsman.

Ez nem elfogadható, súlyos arány- és szereptévesztés - mondta.

Szabó Máté kifejtette: az adott évben az emberi jogok szempontjából releváns kérdésekre kívánta felhívni a figyelmet. Úgy gondolta, ha a kormány szerkezete változik, az a politikai keretfeltételeken is változtat, és ez az emberi jogok szempontjából nem mindegy.

Az ombudsman hozzátette: egy kormány politikai összetétele önmagában sehol sem magyarázza, hogy az emberi jogok jobban vagy kevésbé sérülnek.

Szabó Máté: Kérdezni szabad

Hangsúlyozta, ő nem kijelentést tett, hanem kérdezett, és a kifogásolt mondat úgy kezdődik: "elgondolkodtató". Mint mondta, úgy gondolja, kérdezni szabad.

Szólt arról is, hogy az emberi jogok nem jobb- és baloldalt vannak, hanem elöl.

Az országgyűlési biztos beszámolójában ezt megelőzően elmondta, tavaly a hivatalhoz érkezett panaszok száma mintegy 10 százalékkal nőtt, és ilyen arányban emelkedtek az oktatási és gyermekvédelem területéről benyújtott kifogások is.

Új panasztípusként említette a felsőoktatási intézményekben a diploma feltételéül szabott nyelvvizsga kérdését.

"Nem jönnek át" a gyerekjogi esetek

A folyamatban lévő ügyek közül a gyermekjogi projektet emelte ki, megjegyezve: ebben és más kérdésekben is szorosan együttműködik Aáry-Tamás Lajos oktatási biztossal.

Az ombudsman egyetértett azzal a képviselői felvetéssel, hogy a gyermekjogok sokszor "nem jönnek át" a nyilvánosságon, szerinte ez alól kivételt a sok embert érintő esetek jelentenek.

Az iskolai erőszakról azt mondta, hogy az erőszakosságnak vannak új formái, változik annak mértéke és e téren a felnőtt társadalom az, amely mintákat ad és sokat tehet.

Egy hete a honvédelmi bizottság is visszadobta Szabó Máté beszámolóját.