Felfüggesztették Kolompár Orbán perét

2009.05.29. 14:30
Fel kellett függeszteni a Kolompár Orbán és társai ellen folytatott büntetőeljárást a Kecskeméti Városi Bíróságon. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ugyanis június 7-én indul az EP-választásokon.

Nemcsak Kolompár Orbánt, hanem a per másodrendű vádlottját, a keceli K. Lászlót is indítja az európai parlamenti választásokon az MCF Roma Összefogás Párt, így a másodrendű vádlottat is védi egyelőre a mentelmi jog. Ezért most felfüggesztették a Kecskeméti Városi Bíróságon az eljárást, bár néhány napja még úgy volt, hogy június 2-án, kedden kezdődik a büntetőper.

A Kecskeméti Ügyészség által még tavaly decemberben benyújtott vádiratban Kolompár Orbán, a felesége, valamint a keceli K. László és a Kiskunmajsai Cigány (Roma) Érdekképviseleti Szervezet adminisztrátorának neve is szerepel. Az ügyészség szerint ugyanis Kolompár Orbán és három társa foglalkoztatási pályázaton elnyert, összesen 7,2 millió forintnyi támogatást használt fel jogosulatlanul.

A választások eredményétől függ majd a vádlottak elleni büntetőeljárás folytatása. Amennyiben ugyanis mandátumot szerezne Kolompár Orbán, K. László, vagy mindkét roma politikus, akkor a jelöltekre, illetve képviselőkre vonatkozó mentelmi jog továbbra is megilletné őket, ami új helyzetet hozna az eljárásban. Csak akkor lehetne ugyanis bíróság elé állítani a képviselőket, amennyiben a mentelmi jogukat felfüggesztenék. Ha viszont nem jutnak mandátumhoz június 7-én, akkor folytatja a Kecskeméti Városi Bíróság a jelenleg felfüggesztett eljárást, és új tárgyalási napot tűznek majd ki.