Orbán az utolsó nagy összecsapásra készül

2009.06.13. 11:50 Módosítva: 2009.06.14. 16:08
A polgári szövetség az egyetlen erő, amely az offshore-kormány regnálása után képes kormányozni az országot – így köszöntötte Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere házigazdaként a fideszes küldötteket a Fidesz tisztújító kongresszusán. A Fidesz magához édesgetné a Jobbik-szavazóit. A kongresszus újra Orbán Viktort választotta a párt elnökévé. Az alelnöki posztokon sem történt változás.

Egy reklámszöveg átiratával foglalta össze a Fidesz krédóját Pokorni Zoltán, a párt alelnöke. A MOM Park tőszomszédságában tartott kongresszuson mintegy 3 ezer résztvevő előtt tartott beszédében Pokorni kijelentette, hogy a Fidesz felkészült a kormányzás átvételére, a KDNP-vel, a kisgazda szövetséggel, a Nemzeti Fórummal és a Lungo Drommal alkotott polgári szövetség az egyetlen erő, amely képes ezt megtenni Magyarországon. Pokorni szerint a Fidesz vezetése ezt mindig is tudta, de az EP-választás eredménye azt bizonyítja, hogy most már az emberek is elhiszik róluk.

Odacsapott a szociknak

Pokorni szerint a posztkommunisták morálisan és szakmailag is alkalmatlanok az ország vezetésére. Gyurcsány Ferenc klasszikus őszödi mondatát felidézve mondta: Mindent elszúrtak. És szúrnak most is – fűzte hozzá. Pokorni szerint az elmúlt hét évben minden olyan csökkent, ami jö: a biztonság, a foglalkoztatottság, a hit Magyarország jövőjében, és minden nőtt ami rossz, a korrupció, az adósság, az adóprés.

Mit tesz másként és jobban a Fidesz – tette fel a kérdést Pokorni. Nem épülnek majd síkvidéki autópálya-alagutak, nem szórják a pénzt, nem vesznek kétszeres áron kakaóbiztos számítógépeket.

Üzent a Jobbik-szavazóknak

Az alelnök szerint csak a Fidesz kormányzása szüntetheti meg a szélsőséges erők számára kedvező felhajtóerőt. A Jobbik-szavazóknak üzenve kiemelte: Jöjjenek közénk, az ő gondjaikat sem a Jobbik fogja megoldani, hanem a Fidesz.

A XII. kerület polgármestereként azt is hangsúlyozta, hogy amíg ő lesz a polgármester, a Turul-szobor maradni fog. Meggondolandó, hogy érdemes-e kidobni egy nemzeti szimbólumot csak azért, mert volt a magyar történelemnek húsz olyan éve, amikor az árpádsávval együtt meggyalázták – érvelt.

Navracsics beszédét ováció övezte

A parlamenti frakció tevékenységéről beszámoló Navracsics Tibor nagy ovációval kísért kijelentése szerint ma már nem arról folyik a vita, hogy a Fidesz győzhet-e a választáson, hanem arról, hogy kétharmados, vagy háromnegyedes többsége lesz. A képviselőcsoport vezetője leszögezte, az elmúlt időszakban négy alkalommal is kezdemégyezték az országgyűlés feloszlatását, hogy minél előbb le lehessen zárni a most Bajnai Gordon nevével fémjelzett agóniát, és azt a "civilizációs botrányt", hogy Gyurcsány Ferenc Magyarországon miniszterelnök lehetett. "Mindenkire szükségünk lesz, hogy kivezessük az országot a válságból, de mi ki fogjuk vezetni" - ígérte zárómondatában a fideszes frakcióvezető.

Orbán, Varga, Kósa, Pelczné, Pokorni

A kongresszuson a pártvezetés teljes körű tisztújítását tartották. Ahogy arra számítani lehetett, Orbán Viktort ismét a párt elnökévé választották. A leadott 1216 szavazatból 1211-et kapott a régi-új elnök.

Az alelnöki posztokon sem történt változás: Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály alelnökök maradtak. A legtöbb szavazatot közülük Varga Mihály kapta.

Orbán: a végső harc vár ránk

Van egy nagy kormányképes erő, aztán szünet, szünet, szünet, két közepes, és néhány bejutásért küdző párt – rajzolta meg Magyarország politikai térképét Orbán Viktor. Az újjáválasztott elnök szerint az EP-választáson Magyarország olyan lehetőséget kapott, amelyet „még egyszer az életben nem fog kapni". A Fidesz számára azért történelmi a lehetőség, állította Orbán, mert egyedül, koalíciós kényszer nélkül kerülhet kormányra, és önthet tiszta vizet a pohárba.

A választással azonban még nem értünk célba, figyelmeztetett a pártelnök, mert a Gyurcsány-Bajnai-korszak képviselői nem adják fel, biztosan készül egy terv, mert megijedtek, hogy közeledik az országgyűlési választás. Orbán szerint a szocialisták már nem arra készülnek, hogy megnyerjék a következő választást, hanem hogy befészkeljék magukat, ejtőernyősöket küldjenek, offshore cégekbe menekítsék ki a vagyont, arra játszva, hogy később majd visszajöhessenek. Orbán szerint ezt mutatja az is, hogy most a föld és a vízkincs elherdálása kerül sorra. El akarják tüntetni annak a nyomait, hogy kinek mi volt a szerepe abban, hogy idáig jutott az ország.

Küzdelem következik, közölte Orbán, az utolsó nagy összecsapás: a szabad Magyarország ideájának megvalósítása érdekében a feladat az, hogy végleg legyőzzük őket. A Gyalog galopp című film feketelovagos jelenetét felidézve, amikor Arthurnak egy, már végtagok nélküli ellenfél ajánlja fel a döntetlent, kijelentette: nem egyezünk ki. Itt az idő, hogy beváltsuk azokat a vágyakat, amelyeket már húsz éve dédelgetünk.

Felállva tapsolta meg a közönség Orbánt.