Megint szavaznak a legfőbb bíróról

2009.06.22. 11:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Ha hétfő, akkor főbíróválasztás

    A múlt heti kabarétréfa után ismét megpróbál főbírót választani a parlament, majd meglátjuk, hogy most végre sikerül-e. Szavaznak az adócsomaghoz benyújtott módosítókról is, és a kormány megpróbálja elfogadtatni választási reformtervét, melynek eredményeként megszünnének az egyéni körzetek és kétszáz alá csökkenne a képviselők száma.

  • Gúr Nándor napirend előtt arról beszél, hogy válság borzolja a világot, de azért vannak magyar eredmények, például sikerült megtartani 60 ezer embert a munkaerőpiacon. És az MSZP szerint a kormány most mozgósított 20 milliárd forinot a kis- és középvállalkozásoknak, hogy további állásokat lehessen megtartani. A kabinet ezt a summát egyébként arra adja, hogy négy napig dolgozzon az alkalmazott, egy napot pedig tanuljon, jövendő esélyeit javítva. Szóval ez így van rendjén, ez a kormány dolga, összegez a szocialista politikus.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Igennel szavaz a Fidesz-KDNP frakciószövetség a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka András megválasztására, jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető, miután a képviselőcsoport ülésén meghallgatták a jelöltet.

    A frakcióvezető azt mondta: három ellenszavazattal és nyolc tartózkodással a 142 képviselő túlnyomó többsége úgy döntött, hogy igennel szavaznak, továbbra is támogatni fogják Baka Andrást, ahogy az eddigi négy alkalommal is támogatták a köztársasági elnök jelöltjét.

    (MTI)

  • Herczog László helyesel, a szociális miniszter azonban a szomorú adatokat is ismerteti, miszerint több tízezer munkahely veszett oda, de legalább csökken az előre bejelentett csoportos leépítések száma, illetve egyre kevsebb a regisztrált álláskereső.

    A miniszter szerint azonban nemcsak a kis- és középvállalkozásokat kell tolni, a nagy cégek most 10 milliárd forintból őrizhetik meg a munkahelyeket.

    Munkahely megtartásra 2800 pályázatot támogat a kormány, 40 milliárd forint erejéig, és ha minden jól megy akkor 90 ezer munkahely menekülhet meg.

    02
  • Fodor Gábor, az SZDSZ távozó elnöke napirend előtt ismét a szélsőjobboldali veszélyről beszélt. Azon sajnálkozott, hogy a parlamenti pártok képtelenek együttesen cselekedni. A kormány nevében most Juhász Gábor igazságügyi államtitkár értett egyet vele teljes mértékben.

    03
  • Juhász annyit tett hozzá a Fodor által elmondottakhoz, hogy nem elég a rendőrséget és az ügyészséget hibáztatni a jelenlegi törvények be nem tartatása miatt, a parlamenti képviselőknek is van felelősségük az ügyben , hiszen még mindig nem hoztak erős jogszabályokat a gyűlöletbeszéd és a holokauszttagadás ellen.

    04
  • A kereszténydemokrata Soltész Miklós napirend előtti felszólalásában megállapította, hogy Magyarország katasztrofális helyzetbe került. Kétségbe vonta, hogy a kormány a társadalompolitikai kihívásokra válaszokat adott volna. A végén lemondásra szólította a kormányt.

    05
  • Herczog László szociális és munkaügyi miniszter szerint Soltész nagyvonalúan elfeledkezett a világgazdasági válságról, amikor mindenért a kormányt hibáztatja. Tagadta, hogy a kormánynak ne lenne társadalompolitikája, a családtámogatásra fordított összeg például az elmúlt hét vében hatvan százalékkal nőt. A gyes/gyed átalakítását szerinte az is indokolja, hogy Magyarországon a nők foglalkoztatottsága csupán 50 százalékos, hat százalékponttal alacsonyabb, mint az EU-ban.

  • Az emberek elvesztették a létbiztonságukat, jelentette ki napirend előtt Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere, aki azt jósolta, hogy a szocialisták Hódmezővásárhelyhez hasonlóan - ahol csupán tíz százalékot szereztek az EP-választásokon - hamarosan országosan is befejezik pályafutásukat. Ezután a vásárhelyi kórház ágyszámleépítéséről beszélt, mely ügyben a város pert nyert az állammal szemben. A kormány ugyanis a szakértői javaslatoknál nagyobb mértékben csökkentette az aktív kórházi ágyak számát.

    06
  • "Nem tudom, ismeri-e azt a szót, hogy tény" - válaszolta Székely Tamás egészségügyi miniszter Lázárnak. Mint mondta, hatvan önkormányzat indított pert, első fokon minden esetben a kormánynak adtak igazat a bíróságok. Mindössze tíz önkormányzat fellebbezett, ezek közül hatnak adott igazat a másodfokú bíróság. Illetve nem is igazat adott ezeknek az önkormányzatoknak, hanem az elsőfokú bíróság ítéletét semmisítette meg, arra hivatkozva, hogy a kérdést - a kórházi ágyszámcsökkentést - törvényi rendeletben kellett volna szabályoznia a kormánynak.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság eladta Tiszaszőlős kikötőjét, ezzel elvágta a tiszaparti települést a folyótól, interpellálta meg Varga Mihály a pénzügyminisztert. "Az utóbbi időben elterjedt a drámaíróverseny a politikában" - reagált Katona Tamás, a minisztérium államtitkára. Varga azt állította, hogy a kikötő eladásával megfosztották Tiszaszöllőst egyetlen nevezetességétől, pedig Katona szerint van ott régészeti ásatás és templom is. ráadásul a csónakkikötő bérbe adása ellenére a helyiek nyugodtan kimehetnek a folyópartra. Az önkormányzat előzetesen nem jelezte, hogy igényt tartana a kikötőre, igaz, megpályázta a bérleti szerződést, csak elbukott a tenderen. A pályázaton egyébként egy helyi vállakozó nyert. Varga nem fogadta el a választ, mert szerinte Katona hazudott. A parlament viszont igen.

  • Egyelőre még nincsenek kiszivárogtatott eredmények a főbíróválasztásról, de az ülésterem közepén felállították már a mikrofont az új főbíró eskütételéhez.

    09
  • Behúzta a csőbe a Fideszt az MSZP. A szavazás előtt elterjesztették, hogy megtalálják a módját saját szavazataik bemutatásának, majd azt, hogy egységesen nem kék tollal fognak szavazni, hogy felismerhetőek legyenek szavazataik. Ezek után, ha netán megfordult volna a fideszesek fejében a trükközés, már nem vállalhatták a kockázatot. A szocialisták végül nem mutatták be szavazataikat, így azt sem tudjuk, hogy valóban más színű tollal szavaztak-e.

  • 369 képviselő vette fel a szavazólapot, 367 le is adta szavazatát. 22 érvénytelen szavazat mellett 309 igen, 36 képviselő nemmel szavazott.

    12