Somodyt faképnél hagyták az orvosai

2009.06.30. 13:24
Nem egyeztetett saját intézetének orvosaival Somody Imre, amikor javaslatot tett a mesterséges megtermékenyítések állami támogatásának csökkentésére. A javaslat akkora botrányt kavart a szakmában, hogy a Ciris orvosai felmondtak.

Leállt a munka a Ciris Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézetben, miután Somody Imre tulajdonában lévő mesterséges megtermékenyítésre szakosodott vállalkozás két orvos vezetője bejelentette, hogy július 3-tól nem kívánnak részt venni az intézet tevékenységében.

A Ciris két irányítója, Vereczkey Attila orvosigazgató és Kósa Zsolt szülész-nőgyógyász főorvos a szakmai szervezetekhez írt levelükben jelentették be a szakítást, és azt többek között Somody Imre májusban kiszivárgott finanszírozásmódosítási javaslatával indokolták.

Somody Imre azt indítványozta az egészségügyi miniszternek, hogy csökkentsék az államilag finanszírozott mesterséges megtermékenyítési próbálkozások számát. A Pharmavit egykori tulajdonosa szerint a mostani öt lehetőség helyett csupán kettőt kellene támogatnia az egészségpénztárnak. Az állam ezen felül egyetlen újabb, szüléssel végződő beavatkozást téríthetne utólag, a többi próbálkozást saját zsebből kellene fizetniük a meddő pároknak.

A javaslat nagy felháborodást keltett a mesterséges megtermékenyítésre várók között, és gyorsan elítélte a szakorvosok szervezete is. Különösen rossz fényt vetett az üzletember javaslatára, hogy az új rendszer a saját üzleti vállalkozásának kedvezett volna. Somody a Ciris 2008-as indulásakor vállalta, hogy kizárólag piaci alapú beavtkozásokra specializálja magát, és intézetében nem végeznek OEP által támogatott megtermékenyítéseket. A botrány miatt Somody orvosai elhatárolódtak a saját tulajdonosuk javaslatától, majd az egészségügyi miniszter is elutasította a javaslatot.

Vereckey Attila megerősítette, hogy Kósa Zsolttal együtt kiléptek a Ciristől, de a szerződésébe foglalt nyilatkozati tilalom miatt további részleteket nem mondott az ügyről.

Úgy tudjuk, hogy a hivatalos indoklás szerint az orvosok a lemondás okai között említették azt is, hogy Somody olyan változtatásokat vezetett be az intézetben, amelyek „közvetlenül érintették, és kedvezőtlenül befolyásolták a szakmai munkát, a betegellátás minőségét, a szakmai vezetés által eddig kialakított ellátási struktúrát”.