Somody: Túl sok lombikbébi-próbát fizet az állam

2009.05.22. 10:13 Módosítva: 2009.05.22. 10:32
Somody Imre azt javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy radikálisan csökkentsék az államilag finanszírozott mesterséges megtermékenyítési próbálkozások számát. A milliárdos vállalkozó, a Pharmavit egykori tulajdonosa szerint a mostani öt lehetőség helyett kettő is elég lenne, az egészségpénztárnak ezen felül csak a sikeres, szüléssel végződő beavatkozást kellene téríteni, utólag. Somody másfél éve maga is beszállt a lombikbébiüzletbe, de intézete nem részesül az OEP-pénzekből, hanem kizárólag piaci alapon próbál pácienseket szerezni.

A gazdasági recesszió miatt spórolna a mesterséges megtermékenyítések költségvetési támogatásán Somody Imre. Az ismert vállalkozó levélben javasolta Székely Tamás egészségügyi miniszternek, fontolja meg, és bocsássa szakmai vitára az asszisztált reprodukciós kiadások átalakítását.

Csak két kezelési ciklust

Somody Imre
Somody Imre

A vállalkozó levelében azt állítja, hogy Magyarországon indokolatlanul magas az egyénenként engedélyezett öt próbálkozás. Véleménye alátámasztásra nyugat-európai adatokat is felsorol, Ausztriában és Franciaországban ugyanis legfeljebb négy, Nagy-Britanniában és Németországban pedig legfeljebb három ciklus finanszírozását vállalja át a meddőségi problémákkal küzdő családoktól az állam. Igaz, ezekben az országokban a magyarnál jóval nagyobb az esetenkénti támogatás összege.

Somody szerint hatékonysági szempontok miatt is indokolt lenne a kiadáscsökkentés, ezért azt javasolja, hogy az OEP csak két kezelési ciklust finanszírozzon a szükséges gyógyszerek 100 százalékos támogatásával. (Ez most csak 70 százalékos.) A harmadik ciklustól a kezelési költség a páciensre terhelődne, de ha valamelyik beültetés sikeres, akkor azt az egészségpénztár utólag térítené.

Javítana a hatékonyságon

A támogatás nélküli beavatkozásokért a hazai intézetekben legalább 300 ezer forintot kell fizetni, a teljes kezelés összköltsége a gyógyszerekkel együtt azonban elérheti az 5-600 ezret is. Az asszisztált reprodukciós eljárás relatíve magas költségei miatt a fizetős páciensek aránya Magyarországon csupán 10 százalék körül mozog. A közfinanszírozással azonban az utóbbi időszakban az évente végzett mintegy 6-7 ezer beavatkozásból 2 ezer gyerek születik.

A milliárdos szerint viszont az általa javasolt konstrukció javítana a rendszer hatékonyságán, és segítené az egészségügyi ellátás fenntartható finanszírozását.

Az egészségügyi programokkal is foglalkozó Somody 2008 eleje óta kapcsolódott be a hazai lombikbébi-üzletbe, amikor kétszázmilliós beruházással megalapította a Ciris Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézetet. A Ciris akkor úgy kapott működési engedélyt a lombikbébi-intézetekben amúgy sem szűkölködő fővárosban a Humán Reprodukciós Bizottságtól, hogy vállalta, nem pályázik az OEP támogatásokra, hanem kizárólag a fizetős páciensekből építi ki ügyfélkörét.

Nem a piacosítás felé visz

Somody Imre az Indexnek azt mondta, szerinte a javaslat nem a piacosítás felé vinné el az eddigi rendszert, hiszen az első két beavatkozás ebben a konstrukcióban válna valóban ingyenessé a 100 ezres gyógyszerköltségek finanszírozása segítségével. Az átalakítás az intézetek közti esélyegyenlőséget segítené. Hangsúlyozta, hogy a javaslat nem pénzkivonást takar, hanem azt akarja megelőzni, hogy hatékonyság nélkül használják fel olyan cégek, amelyeknél máshol ugyanazt az összeget jobban, eredményesebben tudnák használni.

A Szülészeti Nőgyógyászati Szakkollégium tagjai a napokban kapták meg véleményezésre a miniszternek eljuttatott javaslatot. Az egyik érintett, legtöbb hazai lombikbébi-kezelést végző intézet tulajdonosa, Kaáli Géza rögtön reagált is Somody elképzeléseire. Az egészségügyi tárcához küldött levelében azt írta, hogy szerinte a javaslat minden szakmaiságot nélkülöz, és nagymértékben sérti a meddő betegek érdekeit. Kaáli azt állítja, hogy a finanszírozás átalakításának ötletét azt táplálta, hogy a Ciris nem részesül OEP támogatásban, miután az intézet orvos igazgatója, Somody tulajdonostársa ellen nagy értékű járulékcsalás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

Somody egyébként már tavaly is azt állította, hogy cége a legsikeresebb, és egy interjúban direkt rontott beavatkozásokkal vádolta meg a konkurenciát. Állításai akkor nagy felháborodást váltottak ki nőgyógyász körökben. A Magyar Nőorvostársaság elnöke rágalomnak minősítette a Ciris-tulajdonos kijelentéseit.