Romák vittek virágot H. Nóra sírjához

2009.07.04. 15:47 Módosítva: 2009.07.04. 16:36
Kétszázan vettek részt szombaton az Országos Cigány Önkormányzat békemenetén Kiskunlacházán. Kolompár Orbán összefogást sürgetett, és segítséget ígért a helyi munkanélküliség visszaszorításához.

"Kiskunlacháza legyen a szolidaritás és a megbékélés városa" - mondta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a szervezet által szombatra meghirdetett békemeneten.

A gyilkos nem cigány származású

Kolompár Orbán a mintegy kétszáz résztvevő előtt kifejtette: a demonstrációt azért hirdették meg, mert tavaly novemberben "itt egy helybéli diáklány szörnyű gyilkosság áldozata lett, és akkor sokan a bűnténnyel a roma kisebbséget hozták összefüggésbe". A rendőrség azonban néhány napja kézre kerítette a gyanúsítottat, aki nem cigány származású, tette hozzá.

D  AS20090704010

"Fel kell lépni a szegény cigányok és a szegény magyarok egymás ellen uszításával szemben, és békés alapokra kell helyezni a romák és nem romák együttélését. E kérdésben a helyi cigányság kész az együttműködésre " - fogalmazott az OCÖ elnöke, és azt mondta: "a községben meglévő gazdasági nehézségek, a helyi munkanélküliség mérsékléséhez az OCÖ programmal és anyagi támogatással kíván hozzájárulni".

Rendbontás nem volt

A békemenet a helyi művelődési háztól indult, és a bűntény helyszínén, a meggyilkolt H. Nórának állított emlékműnél ért véget, ahol a résztvevők mécsest gyújtottak és egy-egy szál virágot helyeztek el.

A rendezvény békés körülmények között zajlott, rendbontás nem történt.