A röntgengépet se tudja visszaadni a Hospinvest

2009.07.10. 10:49 Módosítva: 2009.07.10. 10:54
Várhatóan havi 30 millió forint veszteséget okoz majd a kiskunhalasi önkormányzatnak, hogy azután is működteti majd a helyi kórházat, hogy szerződést bont a Hospinvesttel.

A kiskunhalasi önkormányzat azután döntött arról, hogy szakít a Hospinvesttek, hogy a cég csütörtökön délelőtt szóban közölte, hogy nem tudott befektetőket találni a kórháznak. A néhány héttel ezelőtt elszállított röntgengépeket sem tudják visszavinni a kórházba. A kórházat a tervek szerint szeptember 1-től egy önkormányzati tulajdonú cég üzemelteti majd.

Kiskunhalas képviselőtestülete június 22-én hozott határozatot, miszerint a Hospinvestnek július 10-éig kell befektetőt hoznia és a korábban elszállított képalkotó berendezést visszaszállítania a kórházba, ellenkező esetben szerződésszegést követ el és a város jogosult felmondani a szerződést.

Kiskunhalas alpolgármestere, Lukács László azt mondta, minden dolgozónak megmarad a munkája, a kórházat működtető céget pedig az elkövetkező napokban bejegyeztetik a cégbíróságon. Az eddigi számítások szerint havonta 30 millió forint vesztesége lesz az intézménynek, de mivel súlyponti kórházról van szó, kötelességük azt működtetni.

Korábban a hatvani önkormányzat és a gyöngyösi jelentette be, hogy felbontja a szerződést a magáncéggel, mert nem látja biztosítva, hogy a Hospinvest megfelelően működteti a helyi kórházat. A hét elején pedig a Heves Megyei Közgyűlés döntött arról, hogy felbontja a szerződést a Hospinvest Zrt-vel, amely itt az egri kórházat üzemeltette.

A Hospinvest idén április 3-án bejelentette, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot. Súlyosbította a helyzetete, hogy márciusban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is kiszállt a cégből, amely 2007-ben 4 millió eurót fektetettt a Hospinvestbe.