Lemondott a diagnosztikai botrányba keveredett igazgató

2009.07.24. 18:02
Lemondott a Kaposvári Egyetemhez tartozó egészségügyi centrum vezetője, aki ellen még július elején indítottak vizsgálatot. A férfit azzal vádolták, hogy bérbe adta a centrum gépeit egy kft.-nek, amelynél a betegek pénzért kikerülhették a rákdiagnosztikai várólistákat. A lemondott Bogner Péter egyelőre nem nyilatkozott, az egyetem vezetése hétfőn közli a belső vizsgálat eredményeit.

A Kaposvári Egyetem rektora elfogadta az egyetemhez tartozó, a közelmúltban egy diagnosztikai botrányba keveredett Egészségügyi Centrum vezetőjének, Bogner Péternek a lemondását, adta hírül pénteken a Somogy TV.

Az Egészségügyi Minisztérium és a centrumot működtető Kaposvári Egyetem egyaránt vizsgálatot indított a Magyar Nemzetben július elején megjelent egyik cikk nyomán. A lap írása szerint a betegek két-három hónapot is sorban állnak rákdiagnosztikai vizsgálatokért, miközben az intézménynél nincs is hivatalos várólista. A várakozást úgy kerülhetik el, ha egy kft.-nél jelentkeznek, amely bérbe vette az egészségügyi centrum gépeit, ez esetben azonban a térítési díjat maguknak kell állniuk.

Bacsi Jenő, Somogy megye betegjogi képviselője akkor azt mondta, hogy a rákos betegeket időben megvizsgálják, és az elmúlt években semmiféle, az intézményt érintő érdemi panasz nem érkezett a betegek részéről.

A centrum lemondott vezetőjét az MTI-nek nem sikerült elérnie. Bogner Péter korábban a Magyar Rádiónak úgy fogalmazott, hogy szerinte a térítéses vizsgálatok áprilisi bevezetésével szolgáltatásbővítés történt az intézményben. Szerinte, ahogy máshol is, a diagnosztikai gépek szabad kapacitását hasznosították Kaposváron. A térítéses vizsgálatok felfüggesztéséig mindössze 14 beteg vette igénybe a szolgáltatást, esetenként 30-80 ezer forintot fizetve, és egyik sem volt súlyos eset, tette hozzá.

A lemondott intézményvezető saját szakmai hírportáljának úgy nyilatkozott az esettel kapcsolatban: "...egyben hibáztunk, nem a leginkább megfelelő partnerrel kellett volna szerződést kötni, hiszen csak azért támadhatnak bennünket, mert Bágyi Péternek és nekem is kisebbségi tulajdonrészem van a radiologia.hu Kft.-ben".

A Kaposvári Egyetem vezetése a belső vizsgálat eredményéről hétfőn sajtótájékoztatón számol be.