Fütyül a fegyelmijére a fóti polgármester

2009.07.27. 11:31 Módosítva: 2009.07.27. 11:32
Ha meg akarnak szabadulni tőle, annak egyetlen módja van, ha a képviselő-testület feloszlatja magát, jelentette ki a fóti polgármester. Mádly Zsolt szerint ugyanis érvénytelen az az ellene kezdeményezett fegyelmi eljárás, aminek keretében a képviselők többsége felfüggesztette őt hivatalából. Azért a polgármester egyelőre nem megy irodája környékére, így nem kell átvennie a fegyelmi határozatot sem, távollétében irodáját pedig egyelőre nem lehet lepcsételni.

Nem fogadja el az ellene indított fegyelmi eljárásról, illetve a munkájából való felfüggesztésről szóló többségi testületi határozatot Mádly Zsolt a Fidesz-KDNP támogatásával nyerő fóti polgármester. A városvezető egyelőre formai indokokra hivatkozik. "Péntek este ismét kísérletet tettek képviselőtársaim arra, hogy februárban elfoglalt hivatalomból, akár a hatályos törvények megkerülésével is, elmozdítsanak. Olyan fegyelmi bizottság tartott ülést, melynek felállításáról törvényes határozatot Fót város önkormányzatának 18 tagú képviselő-testülete nem hozott. Éppen ezért az ellenem folyamatosan szervezkedő 10 képviselő személyemmel és munkámmal kapcsolatos véleményét csak tudomásul tudom venni, elfogadni nem tudom", jelentette ki Mádly.

Szerinte az időközi választás nyerteseként a lakosság kétharmada arra hatalmazta fel őt, hogy a szétzilált testület munkáját a város érdekében összefogja és irányítsa. "A 10 képviselő péntek esti összejövetelén történtek engem, mint Fót törvényesen megválasztott polgármesterét, semmire sem köteleznek", deklarálta Mádly. A polgármester szerint egyébként el lehet őt távolítani, de ennek egyetlen lehetséges módja, ha képviselő-testület feloszlatja magát.

Ám a polgármester magabiztossága ellenére hiába várja Mádlyt a fegyelmi bizottság és még két bizottsági elnök reggel 8 óra óta, hogy az ilyenkor szokásos eljárás szerint módot adjanak személyes holmijának elvitelére, illetve sort kerítsenek az ügyek és a város fontos iratainak átadás-átvételére, Mádly ugyanis nem ment be a hivatalba. Márpedig, magyarázta Vargáné Lenkó Erzsébet jegyző, mivel a fegyelmi testület az eljárás lefolytatásának idejére a polgármester felfüggesztése mellett döntött, Mádly irodáját a szükséges formai teendők elvégzését követően le kell zárni. A jegyző szerint noha korábban is sűrűn előfordult, hogy a polgármester minden előzetes jelzés nélkül távol maradt hivatalától, most nyilván szándékosságról van szó. Állítólag Mádly emberei már reggel 7 óra tájban jártak a hivatalban, hogy tájékozódjanak az ott történtekről.

Az MDF-es Móczár Béla, a fegyelmi bizottság elnöke szerint a testület többsége által pénteken megszavazott határozatot mindenképpen érvényre juttatják. Ha a nap folyamán megjelenik a polgármester a hivatalban, akkor átadják neki a dokumentumot (ha nem venné át, akkor ezt a tényt jegyzőkönyvben rögzítik), ha pedig távol marad, akkor tértivevényes levélben kipostázzák azt a címére. Pár napig lehet bujkálni a határozat következményei elől, de akármeddig nem, mondta Móczár. A szabályok szerint a dokumentum kétszeri kipostázását követően a polgármester távollétében is érvényt lehet szerezni a munkavégzés alóli felmentésről szóló döntésnek. Ebben az esetben a fideszes Bartos Sándor általános alpolgármester ez esetben tanúk előtt kinyithatja Mádly irodáját, ami a polgármester személyes holmija és a hivatalos iratok elkülönítése után lepecsételhető.

Emlékeztetőül: péntek este a fóti képviselő-testület tagjainak többsége úgy döntött, hogy a Mádly ellen indított fegyelmi vizsgálat zavartalan befejezése érdekében az eljárás végéig (legfeljebb 30 napig) a polgármestert felfüggesztik a munkavégzés alól. Ezen időszak alatt csak magánemberként és magánügyben mehet be a hivatalba. Irodájából hétfőn reggel 8 órakor el kellett volna vinnie a személyes holmiját, a város ügyeivel kapcsolatos iratokat pedig általános helyettesének kellett volna átadnia.

A testület azután döntött így, hogy múlt szerdán Mádly berekesztett a képviselők ülést, amikor a testület feloszlatását javasoló elképzelése helyett módosító indítványként a képviselők egy része az ellene indítandó fegyelmi eljárásról akart tárgyalni. Akkor a teremben maradó, a polgármesterre hadilábon álló tíz képviselő folytatta egy ideig a munkát, ám a polgármester több ízben is lekapcsolta a terem áramellátását, majd az egész épületet elsötétítette, ezért egy idő után feladták a tragikomikus harcot.