Az újpesti MSZP-s Trianon-emlékművet akar

2009.08.29. 13:42
Újpest polgármestere egyetért szocialista alpolgármesterével abban, hogy vissza kellene állítani a kerületben a Fájdalmas anya című trianoni emlékművét.

Trianon ugyanúgy történelmünk része, mint a honfoglalás, a nemzeti tragédiának emléket állító újpesti műalkotás pedig ugyanúgy hozzá tartozik a kerülethez, mint a víztorony - mondta Derce Tamás (független) polgármester szombaton az MTI-nek.

Közölte, egyetért Trippon Norbert szocialista alpolgármesterrel, aki a Népszavában úgy nyilatkozott: visszaállítaná a városrész Fájdalmas anya című trianoni emlékművét.
Derce Tamás elmondta, a szobor az 1930-as évektől kezdve a téren állt, és csak akkor vitték el biztonságosabb helyre, amikor néhány éve el akarták lopni az alkotást.
A szobor Újpest része, ott volt a téren, és ott is marad, polgármestereként abszolút nem érdekel, mi a véleménye erről azoknak, akik nem ott élnek. Akinek nem tetszik, ne jöjjön Újpestre - fogalmazott a városrész vezetője, utalva ezzel a Népszavában szombaton megjelent cikkre.

A szobor-visszaállítási kezdeményezésről hírt adó lap megszólaltatta a szocialista pártot néhány hónapja elhagyó Krausz Tamás történészt, aki kijelentette: a szoborállítás teljes szellemi kiürülést jelez. "Kampánycélokat szolgáló, álromantikus, múltba forduló és értelmetlen vállalkozás, ami sérti a környező népeket. Ráadásul teljesen idegen a baloldali hagyományoktól. A trianonozás mindig a politikai jobboldal ideológiai maszlaga volt, holott a tragédiáért a történelmi felelősség a jobboldalt terheli. Az vezette ugyanis bele az országot az első világháborúba" - fogalmazott a történész: az a szocialista párttag, aki ilyet támogat, "közönséges politikai szélhámos”, aki valószínűleg nem tudja, hogy a Jobbik vagy az MSZP tagja-e.

Trippon Norbert a szombat délelőtti bejelentés után erre reagálva az MTI-nek azt mondta: a szobor újraállítása egészen biztosan nem sértő senkire sem nézve. Utalt arra, hogy az alkotás évtizedeken keresztül ott állt a téren, még a tanácsrendszerben is.

Mint mondta, baloldaliként ő a "hazafias baloldal építésében" gondolkodik. "A hazafiságnak két ellensége van: a nacionalizmus és az internacionalizmus, én a középutat képviselem ebben."

Közölte, úgy gondolja: ha ma Magyarországon megkérdezik az embereket, hogyan vélekednek Trianonról, akkor ugyanazt fogják mondani mint ő, hogy az nemzeti tragédia volt. Megjegyezte: emlékei szerint korábban Horn Gyula szocialista politikus is ezt mondta.

Az újpesti Főtér megújítása, ahol az alkotás ismét helyet kapna, négy hónappal ezelőtt kezdődött. A tervek szerint új, parkosított városközpont épülne a városháza és a piac melletti területen. Az1,2 milliárd forintos fejlesztési programhoz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 750 millió forintos támogatást hagyott jóvá még tavasszal.