Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán tapsolt Bajnainak

Az őszi első ülésnapon Szili Katalin nyolcvannyolc hónap után leköszönt parlamenti elnöki tisztéről. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a mostani lehet az utolsó válságkezelő költségvetés. Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető szerint a kormányfői beszéd akár Gyurcsány Ferencé is lehetne.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Szili búcsúfellépése

    Szili Katalin hétfőn elnököl utoljára a parlamentben, a helyét Katona Béla veheti át. Hétfőn lezárulhat a magyar jogrendszer újrakodifikálása, az új Btk. és az új büntetőeljárási törvény után megszülethet az új Polgári Törvénykönyv is. Gondoskodva lesz a nemzet ifjairól és öregjeiről is.

  • cikkünk a témában:

    Szonda Ipsos: Fidesz 60, MSZP 23, Jobbik 11 százalék

    Ha most vasárnap szavaznánk, hárompárti lenne a parlament.

  • Letette a képviselői esküt Németh Szilárd István. A Fidesz új képviselője a Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe távozott Deutsch Tamást váltja.

  • De majd csak holnap. (Szeptember 15.-ét nyilvánította az ENSZ a népuralom ünnepévé - az újságírók azon lamentálnak, hogy Kína és Szaúd-Arábia is megszavazta-e ezt a remek napot.)

  • Szili Katalin örömmel jelentette be, hogy két parlamenti gyorsíró is remekül szerepelt a pekingi gyorsíró olimpián. Mi nem vagyunk gyorsírók, ezért nem is sikerült lejegyeznünk a nevüket. Elnézést. Fogadják így is gratulációnkat!

  • Bajnai Gordon ragadta magához a pulpitust az őszi parlamenti ülésszak első napján, és arra intette a képviselőket, hogy mindig van esély arra, hogy közösen építsék az országot. Ahogy ezt a miniszterelnök szerint a kormány tette, hiszen megmentették az országot az összeomlástól, de van még dolog.

    03
  • Öt hónapja Magyarország a saját kezébe vette sorsának irányítását - mondta Bajnai. Magyar forrásból 16m, uniósból 30 milliárdot fordítottak munkahelyek megtartására, eddig hetvenezer munkahelyet sikerült megtartani. Támogatták, mégpedig célzottan, a vállalkozásokat. Annyi állami megrendelést sikerült adni az építőiparnak, hogy az a válság ellenére is növekedett, 16 százalékot tavalyhoz képest.

  • Mára stabil a forint, vont mérleget Bajnai, hiszen nem 310, csak 270 forintért lehet eurót venni. És a miniszterelnök szerint ez 1,7 millió, hitelét devizában törlesztő család életét könnyíti meg. És harmadára csökkent Magyarország csődkockázata, illetve hatszorosan jegyezték túl állampapírjait, büszkélkedett a miniszterelnök. Meg avval, hogy a régióban Magyarország fogja legszorosabban a költségvetési hiányt. De hátradőlés nincs, a bizalom törékeny, egy rossz mozdulat újra berogyasztja a forintot.

  • Amikor Bajnai arról beszélt, hogy a Paribas és a JP Morgan elemzése szerint a régió országai közül Magyarországon lehet először euró, azt még Orbán Viktor, a fidesz elnöke is megtapsolta. Semjén Zsolt kereszténydemokrata elnök csodálkozva nézett.

  • "Mi is szívesen állítanánk össze olyan költségvetést, amiben minden fontos célra több pénz jut" - mondta Bajnai. De erre most nincs lehetőség, mert még a válságot kell kezelni, de ha minden hjjól megy, ez lesz az utolsó válságköltségvetés, "már ami ezt a válságot illeti". "Ennél többet adni és osztani nem lehet" - mondta.

  • Bajnai szerint most, a költségvetés elfogadásával stabilizálhatja a válságkezelés eredményeit a kormány. A büdzsét ugyan nehéz szívvel állította össze a kormány, de Bajnai bízik, szerinte ha minden jól megy, ez az utolsó megszorító költségvetés. De ma a szigor szolgálja az ország érdekét, mert enélkül a gazdasági válság társadalmi válsággá nehezülne, és menthetetlenül leszakadnának egyes társadalmi rétegek.

    02
  • Nem csak a gazdaságot, de a biztonságot, a közbiztonságot és a létbiztonságot is erősíteni kell, mondta Bajnai. A létbiztonság növelését az Út a munkához program szolgálja, mondta. Gyakorlatilag eddig semmilyen újdonságot nem tartalmazott a beszéde, minden egyes felemlített program már tavasszal elindult.

  • Meg kell védeni a banki ügyfeleket attól, hogy a bankok előnytelenül módosítsák a szerződéseket, mondta Bajnai. Ennek érdekében dolgoznak a banki etikai kódex kidolgozásán. (Igaz, ezt némileg hátráltathatja a Bankszövetség elnökének hétfői lemondása).

  • A cigányság leszakadása ellen emelte fel szavát a kormányfő, azt ígérve, hogy nem csak az életkörülményeket, de az úgynevezett cigánysori létformát is megreformálja az állam, azaz nem csak 85 speciális intémény várja majd a romákat, és nem csak 90-100 romatelepet számolnak fel, de megpróbálják képezni a cigányságot, és helyzetbe hozni a roma értelmiséget.

  • Bajnai újra meghirdette a rendteremtés programját, amit a múlt héten jelentett be. "Bűn nem maradhat büntetlenül" - mondta. Az elmúlt hónapokat összegezve kijelentette, hogy "megjelent a politikai terrorizmus Magyarországon". Mint mondta, két veszélyes csoportot is felszámoltak az elmúlt hetekben, nyilván a Magyarok Nyilaira és a romák elleni támadások elkövetőire gondolt.

  • Válság ide vagy oda, ígérte Bajnai, a kormány minden uniós fejlesztés önrészét biztosítja, illetve több mint 110 milliárd forinttal tolják meg a kis- és középvállalkozásokat, valamitn körülbelül 80 milliárd forint jut kutatásfejlesztésre.

  • "Nem kerülhető meg, hogy a magyar-szlovák viszonyról ne essék szó" - mondta. Szerinte talán kimozdultunk a holtpontról, bár "aki látványos pankrációt várt, annak csalódnia kellett". A megbeszéléseket sikerként értékelte. Ezután számon kérte az ellenzéken, hogy nem állt ki a kormány mellett a nemzeti kérdésekben.

  • Hogy mennyire hasít az ország, azt Bajnai azzal próbálta alátámasztani, hogy a kormány elkezdte újratárgyalni az IMF-fel a Valutaalap által biztosított hitel felhasználásának mikéntjét. A kormány azt kérte az IMF-től, hogy 2010-ig ne kelljen feltétlenül felhasználnia a kölcsönt, ugyanis anélkül is bírja a magyar gazdaság. Azaz, mondta Bajnai, a következő kormánynak is marad egy kis pénz, ha akarja, elköltheti.

  • Gyurcsány Ferenc hónapok óta nem szólalt fel a parlamentben, de Ön most visszahozta a szellemét. Miniszterelnök úr, fizetett ezért a beszédért?" - kérdezte Bajnai Gordontól Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte ilyen sikerpropagandát utoljára Gyurcsány folytatott 2005-ben. Arról beszélt, hogy a kormány úgy eladósította az országot, hogy minden lakosra kétmilliárd forint államadóság jut. A szocialisták fél percig tartó háborgása kellett hozzá, hogy kijavítsa a hibát, hiszen valójában kétmillió forint adóság jut minden egyes magyar állampolgárra.

    06
  • "A szlovák nyelvtörvény kapcsán, és ebben volt nemzeti konszenzus, az egyetlen megoldás a törvény visszavonása" - mondta Semjén, bírálva Bajnait. Szerinte azért merték ezt velünk megtenni, mert "Önök legyengítették az országot, külpolitikailag teljesen súlytalan lett az ország". Szerinte az ősbűn a 2004. december 5-i népszavazás volt, mert a szocialisták akkor vesztették el a jogukat arra, hogy a határon túli magyarokat képviseljék.

    07
  • Gusztos Péter Semjén fricskázásával kezdte, szerinte Torgyán József átszabott fehér zakója újra megjelent a parlamentben (Semjén fehér öltönyben van). Reményét fejezte ki, hogy ha már Semjén arról beszélt, hogy a szocialisták szlovákiai testvérpártja, Robert Fico Smerje egy virtigli fasiszta párttal működik együtt, akkor talán a Fidesz és a KDNP is felülvizsgálja az őket az önkormányzatokban egy virtigli fasiszta párthoz kötő kapcsolatokat.

  • Gusztos szerint az SZDSZ támogatni tudja a kormány költségvetési terveit. Kiemelten foglalkozott Bajnai a romák integrációjával kapcsolatos gondolataival, hangsúlyozva, hogy a romák felemelése több évtizedes program és folyamat. Beszélt a politikai terrorizmusról is, amit szerinte az SZDSZ kezdett emlegetni elsőként a parlamentben. "Jó lett volna ebben is tévedni, ha már annyi mindenben tévedtünk" - mondta. Szerinte a magyar politikának a konzervatívoktól a liberálisokig abban egyet kell érteniük, hogy az állam erőszakmonopóliumát nem kezdheti ki senki.

    08
  • Mesterházy Attila viccel próbálta letromfolni Navracsicsot és Semjént, szerinte a két frakcióvezető úgy viselkedik, mint az egyszeri cipész, aki a segédjét akarja fejbe dobni sámfával, de a felségét találja el, mire kijelenti: nem baj, így se rossz. A szocialista frakcióvezető szerint az ellenzék csak vagdalkozik, csak éppen igazságtartalma nincs a vádaknak. A legfőbb baj ezzel az, mondta Mesterházy, hogy az ellenzék jelenlegi politizálása elrettenti a befektetőket és a multinacionális cégeket, no meg a bankokat az országtól.

    09
  • És különben is, magyarázta Mesterházy, a nemzet igazi érdekét a szocialisták tartják csak szem előtt, mert a harmadik köztársaság történetében először nem készül választási költségvetés egy ciklusfordulón. A büdzsének meg a frakcióvezető szerint ennek ellenére is baloldali karaktere lesz, mert az MSZP fogyasztóvédő-párt lesz, és például majd jól megregulázza a bankokat, ha nem tartják magukat az etikai kódexhez.

  • Bajnai viszontválaszában megnyugtatott mindenkit, hogy a kormánya továbbra is higgadt marad, és nem vagdalkozik. Úgyhogy köszönte Navracsicsnak a kritikát, de szerinte a fideszes frakcióvezető többször tévedett, mert Magyarország nincs is annyira eladósodva, adóságállománya például a GDP 80 százaléka alatt marad.

    12
  • Van abban valami báj, amikor az beszél sikeres válságkezelésről, aki nem ismerte fel, mekkora veszély fenyegeti az országot, citálta Varga Mihály Bajnai régebbi mondatait, miszerint a válság nem roggyantja meg Magyarországot. A Fidesz alelnöke szerint aztán inkább a jövőre koncentrál, azt ígéri, hogy a kölségvetésről beszél, de nem teszi, régi bakikat rángat elő.

  • Aztán Varga nekilát a jelennek is, szerinte fals, amikor Bajnai az építőipar fellendüléséről beszél, szerinte arról van szó, hogy mielőtt az MSZP megemelte 25 százalékra az áfát, sok vállalkozó elkezdte tervezett beruházását, hogy a nagyobb áfa-kulcs ne növelje költségeit.

  • Katona Tamás szerint Varga beszéljen már a tényekről. (A pénzügyi államtitkár tényként csak annyit említ meg, hogy 80 éve nem érte a világot ekkora gazdasági sokk, de a kormány védi az embereket, és a jövőbeni fejlesztést.)

    13
  • Gulyás József rekordhosszú című napirend előtti felszólalásában ("A veszély nem múlt el, fordulatra van szükség, a fordulathoz párbeszédre és együttműködésre van szükség"), a szolidaritás szükségességéről beszélt. Kártékony jelenségnek nevezte, hogy érvényesülni csak verbális agresszióval lehet, ami idővel nemverbális agresszióhoz, a romák elleni támadássorozathoz vezetett. Néhány gondolattal később már a titkosszolgálatok hibáit taglalta, amelyeket a romák elleni támadássorozat feltárása során követtek el. A képviselőnek válaszoló Draskovics Tibor mintha meg se hallotta volna a kritikát, arról kezdett beszélni, hogy az elmúlt hónapok bizonyítják a magyar bűnüldözők sikereit. Igaz, ő a rendőrséget felügyeli, nem a titkosszolgálatokat, amelyeket most senki.

    16
  • Egy családapa lemegy a boltba egy pakli cigiért, és amikor beszól két fiatalembernek, hogy talán nem kéne a földön fekvő harmadikat rugdosni, akkor agyonverik, nagyjából ezzel jellemezhető a magyarországi közbiztonság Harrach Péter szerint. A kereszténydemokrata honatya úgy gondolja, hogy gyorsítani és keményíteni kellene a rendőrségi és a bírósági eljárásokat, mert jelenleg nem jó ebben az országban élni, márpedig ő itt szeretne.

     

    18
    Fotók: Huszti István