Draskovics megígérte Kenedinek az iratokat

2009.09.15. 14:26
Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter megígérte, hogy Kenedi János történész megkapja azokat a kért iratokat, amelyek átadására a strassbourgi bíróság kötelezte a magyar államot. A titkosításukat is feloldják, ezért a történész már másolatot is készíthet.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztér hétfőn ígéretet tett, hogy Kenedi János megkaphatja azt a nyolc minisztériumi iratot, amelynek átadására a strassbourgi bíróság kötelezte a magyar államot.

Bejelentette, hogy a hadtörténeti levéltárból az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba kerülnek azok az iratok, melyekhez eddig Kenedi a bírósági ítélet ellenére sem fért hozzá.

Draskovics Tibor intézkedett az iratok szigorúan titkos minősítési jelölésének törléséről, így Kenedi azok másolatait bármikor átveheti. Az eredeti dokumentumok a napokban a Magyar Országos Levéltárba kerülnek, és ezzel kutathatóvá is válnak.

Tíz éve húzódik

A történész először 1998 szeptemberében az állampárti titkosszolgálatokról szóló tanulmány elkészítéséhez kért betekintést olyan iratokba, amelyek a belügyminisztérium birtokában voltak. A tárca azonban megtagadta a betekintést, a bíróság azonban Kenedinek adott igazat.

A minisztérium kétszer is bírságot fizetett, amiért nem hajtotta végre a bíróság ítéletét. Végül aztán 2003 decemberében a szóban forgó iratokat - egy kivételével - átszállították az Országos Levéltárba, és ezzel az iratok nyilvánossá váltak. A fennmaradó egy dokumentumhoz Kenedi azóta sem kapott korlátozásmentes hozzáférést.

Az ügyben 2009-ben a strasbourgi emberi jogi bíróság is ítéletet hozott: ebben elítélik a betekintést jogellenesen megtagadó magyar szerveket, és az eljárás túlzott elhúzása miatt hat-, a felmerült költségek megtérítése címén hétezer eurót ítéltek meg Kenedinek.