Sólyom már Orbán győzelméről beszél

2009.09.27. 19:05
A köztársasági elnök arról beszélt ausztráliai útján, hogy egyeztet Bajnai Gordonnal a bezárásra ítélt sydneyi főkonzulátusról. De ha nem sikerült megállapodni a miniszterelnökkel, akkor is újból kinyit a főkonzulátus, hiszen Orbán Viktor megígérte, hogy kinyitja.

Sólyom László szerint újra meg fog nyílni a sydneyi magyar főkonzulátus, amelynek bezárásáról a kormány döntött.

A magyar köztársasági elnök ezt vasárnap Sydneyben, azon a fogadáson jelentette ki, amelyet a tiszteletére rendeztek az ausztráliai magyarság képviselőinek a részvételével - jelentette Keller Tivadar, az MTI különtudósítója.

Az elnök az új-dél-walesi parlament épületében tartott fogadáson mintegy 150 vendég előtt elhangzott beszédében szólt arról, hogy mielőtt elindult volna új-zélandi és ausztráliai útjára, megkapta "az új-dél-walesi szervezetnek a levelét és az összes tiszteletbeli konzulnak a levelét, amelyben panaszolják, hogy be akarják zárni a sydneyi főkonzulátust". Elmondta: "kérésüknek megfelelően én beszéltem miniszterelnök úrral, aki megígérte, hogy utánanéz a dolognak. Nem tett határozott ígéretet rá. Elment New Yorkba, én meg eljöttem ide. Nem tudom, hogy mi lesz vele. De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, egészen biztos, vissza fogják állítani a sydneyi főkonzulátust. Hiszen minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, nekünk kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot jelent. Tudom, hogy már hozzák a kulcsot, hogy becsukják a főkonzulátust. Nagyon kár, felesleges pénzkidobás, kénytelen vagyok ezt mondani. Lehet, hogy ha mindketten hazaérünk, miniszterelnök úr és én is, akkor történik változás. De ha nem, akkor ne keseredjenek el a csukott ajtót látva, mert az ki fog újra nyílni" - tette hozzá.

Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI megkeresésére New Yorkból telefonon elmondta: több hónapja publikus a nyolc magyar főkonzulátus - köztük a sydneyi - és négy nagykövetség bezárására vonatkozó kormányhatározat. Több más külképviselethez hasonlóan a sydneyi főkonzulátust is eredetileg augusztus 31-án tervezték bezárni, de az államfő látogatására való tekintettel és zavartalanságának biztosítása érdekében kitolták ezen időpontot. A főkonzulátust az elnöki látogatás után zárják be, a konzuli feladatok ellátása hiánytalan marad - tette hozzá a szóvivő.