Csődközelben a Külügyminisztérium

2009.05.23. 20:57
A Magyar Nemzet szerint csak júliusig van pénze a minisztériumnak, ezért főkonzulátusokat, sőt nagykövetségeket zárnának be. Az MTI-nek a külügyi szóvivő nem cáfolta a bezárások hírét, csak annyit mondott, hogy a lap egy munkaanyagot szerzett meg.

Még tart az egyeztetés a diplomáciai képviseletek bezárásáról, a Külügyminisztérium sajnálja, hogy nyilvánosságra került az erről szóló munkaanyag - mondta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő azt követően, hogy a Magyar Nemzet szombaton arról írt: a csődközelbe került külügyi tárca bezárna húsz külképviseletet.

"A legkorrektebbül szeretett volna eljárni a Külügyminisztérium, épp ezért sajnáljuk, hogy egy ilyen munkaközi anyag kikerült, amely igazságokat és persze tévedéseket is tartalmaz. Tekintettel arra, hogy az egyeztetés még folyik, nincsen végleges döntés" - mondta Mátrai Zsuzsanna. A szóvivő hozzátette: az egyeztetések sorából nem hagyják ki az Országgyűlés külügyi bizottságát sem.

Nem lesz követség Chilében és Libanonban

Magyar Nemzet szerint a csődközelbe került külügyi tárca bezárna húsz külképviseletet. A napilap szombati cikkében az olvasható, hogy a Külügyminisztérium július végére működésképtelenné válhat, mivel addigra elfogy az egész évre tervezett költségvetési kerete.

A lap úgy tudja, hogy a külügyi tárca először az európai főkonzulátusokat zárná be, többi között a kassai, a lyoni, a krakkói, a düsseldorfi és a milánói képviseletet. Bezárnák továbbá a Sao Paulo-i és a torontói főkonzulátust is. A nagykövetségek közül várhatóan felszámolják a chileit, a libanonit, az algériait, a líbiait, a katarit és a malajziait is - olvasható a napilapban.