Az elnök miatt tették ki a Societas szűrét

2009.10.09. 11:42 Módosítva: 2009.10.09. 11:57
Két nap alatt ki kellett költöznie a szocialisták ifjúsági szervezetének az MSZP központi székházából. Varga László, Societas elnök szerint ez nem nagy ügy, sőt jó, hogy ezentúl ingyenes parkolási övezetben lesz a szervezet irodája. A pártban viszont azt állítják, az utóbbi időszakban eljelentéktelenedett a Societas, és az elnök még be is szólt az öregeknek.

Kirakták a Jókai téri MSZP-székházból a párt ifjúsági szervezetét. A Puch László irodája mellett székelő Societasnak néhány óra alatt kellett összecsomagolni, és átköltözni a párt XIV. kerületi ingatlanába.

Varga László elnök a költözésről elsőként beszámoló Magyar Nemzetnek és az Indexnek is azt állította, hogy a Societasnak a hely szűke miatt kellett távozni az új pártközpontból. Mennie kellett a párt tagozatainak is, ezért az irodaváltásnak nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Varga az Indexnek azt állította, hogy még jobb is a zöldövezeti környezet, mint a belváros, mert a Thököly úti irodaház mellett ingyen lehet parkolni.

Az Indexnek nyilatkozó szocialisták szerint viszont a korábban meglehetősen befolyásos ifjúsági szervezet menesztése nem tachnuikai jellegű irodacsere volt, mint ahogy azt Varga szeretné láttatni, hanem egyértelmű üzenet.

A párt jelenlegi irányítói közül többeket irritált, hogy a tavaszi, öregek és fiatalok közötti meccsként ismertté vált hatalmi összecsapásban Varga László is beszállt. Különösen azt vették zokon, hogy a Societas-elnök több munkát kért volna számon az öregektől, holott Varga neve több évnyi elnökösködés után még a párt döntéshozó fórumain is meglehetősen ismeretlen maradt. Csak többszöri nekifutásra után kapta meg a pártkongresszuson az országos elnökségi tagsághoz szükséges támogatást, holott még ellenfele sem volt az ifjúsági kvótán biztosított helyért.

Forrásaink szerint a mostanihoz hasonló helyzet alakult ki a jogelőd szervezet, a FIB egykori elnöke körül is. A pártvezetés akkor Szitka Péterrel nem szimpatizált, és többek között támogatásmegvonással adta tudtára, hogy át kellene adnia a helyét.

Az új vezető Komássy Ákos lett. Komássy halálos áldozattal járó autóbalesete miatt azonban a szervezet ismét vezetőváltásra kényszerült, ekkor lett Varga az elnök. A milliós adósságok és a Zuschlag-ügy miatt kimúlásra ítélt, de még hivatalosan meg nem szüntetett FIB áttranszformálását már ő végezte, de pártbeli befolyása meg sem közelítette elődjeiét.