Kósa Lajos: Magyarország Abszurdisztán

2009.10.10. 12:38 Módosítva: 2009.10.21. 20:19
Atrocitás és szélsőségesek nélkül zajlott le a Fidesz által szervezett szombati tüntetés a 120 milliárdos önkormányzati megszorítás ellen. A megmozduláson körülbelül hatezren vettek részt, délután fél kettőre vége is lett. Kósa Lajos beszédében a törvényes keretek között megvalósuló ellenállásra szólította fel az önkormányzatokat. A tüntetésen újra előkerült a libás utalás, most egy performansz keretében, és aktív résztvevőként megjelent a szocialista Karsai József is.

Hat-hétezer ember (a Fidesz szerint 12-13 ezer) gyűlt össze szombat délelőtt a Parlament előtti téren, hogy tiltakozzon a benyújtott 2010-es költségvetés ellen. Az ország különböző részeiről érkező emberek településneveket tartalmazó táblákat hordoztak és zászlókat lobogtattak. Árpád-sávos csak egy-két kisebb akadt, radikális tüntetőkkel nem találkoztunk. Az ünnepséghangulatú tüntetést a Barátok Közt egykori Hoffer Misije, Halász Gábor konferálta, aki jelenleg Kiskutas polgármestere. "Olyan faluból jöttem, ahol nincsenek és nem is lesznek olyan gyerekek, akik lepofozzák a tanárt. Ugynis nincs is hol. Ugyanis nincs már iskola. Megszüntettük. Megcselekedtük ezt is..."

Fotó: Huszti István

Bajnai nem válságkezelő, hanem felszámoló

Kósa Lajos, a tüntetés kezdeményezője felszólalásában sokat elmezte Bajnai Gordont, és arra jutott, a miniszterelnök nem válságkezelő, hanem inkább egy felszámoló. A kormányfő a magyar emberek bizalmát nem is akarja elnyerni, nem mutatja meg az embereknek a kivezető utat, kizárólag a külső finanszírozóinak akar megfelelni. A kormánypártok kritikájára (hogy miért kell az embereket újra az utcára hívni tárgyalás helyett) azt válaszolta, hogy a szocialisták nem voltak hajlandóak érdemi vitát folytatni velük a 2010-es költségvetésről a Parlamentben, elvonásaik kőbe vannak vésve.

"A Monty Phyton Magyarországra akar jönni forgatni" - érzékeltette a helyzetet Kósa beszéde elején. "Balázs átverései már nem ütik meg az ingerküszöböt, Magyarország Abszurdisztánná vált" - utalt arra, hogy a kormány szerinte érthetetlen dolgokat művel az országgal: szétlopják, felszámolják, lepusztítják. Debrecen polgármestere ezután a törvényes kereteken belül megvalósuló ellenállásra szólította fel az önkormányzatokat.

Tetszést arató szónoklata végén Petőfi Sándorként egy olyan kiáltványt fogadtatott el a közönséggel, amit hétfőn a parlament elé fog terjeszteni. Ebben kimondta, hogy minden településnek joga van iskolájához, kultúrájához, templomához, vagyonához és legalább egy rendőrhöz.

Tetétlen

"A jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert. Bajnait nem érdekli, hogy fog zajlani az élet Tetétlenen jövőre" – jelentette ki a tüntetésen felszólaló Bernáth László, a beszédes nevű Tetétlen polgármestere, aki szerint a kormány az embereken akarja behajtani az általa okozott kárt. A polgármester kérte a kormányzatot, vonja vissza a költségvetési törvény tervezetét, és helyette olyat terjesszen elő, ami az emberek érdekeit képviseli.

A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám európai parlamenti néppárti képviselő a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról szólt, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. A rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított. A felszólalások között a színpadon bemutattak egy vizitdíj-automatát és egy kórházi széfet, amikkel jelképesen bírálták Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter korábbi, az egészségügyi reformmal kapcsolatban tett intézkedéseit.

Dunai Mónika, általános iskolai tanár, Rákosmente képviselője arról beszélt, hogy a kormány gyermekmegőrzővé zülleszti az iskolákat, és feltette a kérdést, mit tud enni egy gyerek 123 forintból egy nap. A Békés megyei Pándy Kálmán Megyei Kórház vezetője pedig többek közt arról, hogy a hatalom bitorlói szétverték az egészségügyi rendszert, reformnak csúfolják a leépítést, nincs pénz gyógyszerrre, kötszerre, munkabérre, és a néhol 100 kilométeres átirányítások miatt betegek halnak meg.

Nem volt tökéletes a szocialista pártfegyelem

Karsai József, az MSZP-frakció tagja is aktív részvevőként jelent meg az önkormányzati demonstráción, aki szerint a tüntetés nem egy fideszes kampányrendezvény, hanem egy fontos politikai megmozdulás. Az MTI-nek azt mondta, lekiismereti kérdésnek tartotta, hogy részt vegyen rajta. A szocialista képviselő azt is közölte, hogy ha az elmúlt hónapokban tett javaslatait, amelyek 800 milliárd forintos megtakarítást eredményeznének, nem fogadja el a pártja, akkor nem szavazza meg a jövő évi költségvetést.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a tüntetés hírére még korábban úgy reagált, hogy Kósa utcai akciója ismét teret engedhet a szélsőségeseknek, a rendezvény azonban nélkülük zajlott le. Kósa Lajos beszédében vicceskedve megjegyezte, hogy valószínűleg azért, mert Szilvásy György most elfelejtett intézkedni.

A tüntetésen többször előkerült Bajnai libás múltja. A Lúdas Matyi-performanszban Döbrögi a szegény legény összes libáját eltüntette off-shore cégeken keresztül, de Matyi a végül háromszor verte rajta vissza.

120 milliárdos elvonás, vagy még több

A tüntetést Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke jelentette be szeptember 28-án, amiért a jövő évi költségvetési tervezet 120 milliárd forintot vonna el az önkormányzatoktól. Kósa szerint "ez az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti". Vannak azonban olyan fideszes képviselők is, például Pápa polgármestere, Kovács Zoltán, akik már 160 milliárd forintos elvonásról beszélnek, írja szombati számában a Népszabadság, vagyis egyelőre az elvonás pontos összegét sem lehet tudni.

SZDSZ: szánalmas, MSZP: hiteltelen

"Közpénzből fizetik a résztvevők utazási költségeit a Fidesz szombati budapesti demonstrációjára" – mondta Frankné Kovács Szilvia, az MSZP Tolna megyei országgyűlési képviselője szombaton egy sajtótájékoztatón, Nógrád megyét említette példaként. A tüntetésen Békés város békés polgármestere saját szemszögéből nevetségesnek tartotta ezt a vádat, szerinte az jött, aki akart, de mindenki el van keseredve. Városukból 22-en érkeztek, egy vállalkozó saját költségén szállította fel őket kisbuszokon.

Az esemény után kiadott közleményükben pedig hiteltelennek nevezték a megmozdulást. Szóvivőjük szerint a kormány ugyanis már megállapodott az egészségügyi ágazattal, a fogyatékosok szervezeteivel, az egyházakkal a jövő évi költségvetési támogatásukról, illetve a gyermekétkeztetés finanszírozásáról is megoldódni látszik.

Az SZDSZ szerint a megmozdulás ugyan jogos volt, de magát az eszközt szánalmasnak tartják. "Kevés szánalmasabb dolgot tudunk elképzelni, mint egy tüntető országgyűlési képviselőt vagy polgármestert. Az viszont egyenesen elszomorító, hogy a hírek szerint a Fidesz vezette önkormányzatok nyomást gyakorolnak alkalmazottaikra: vegyenek részt a szombati pártrendezvényen."

Árpádsávosok tüntetnek a költségvetés ellen és a kormány lemondásáért

Az önkormányzati tiltakozás után egy ettől független, a kormány lemondását követelő tüntetés kezdődött háromtucatnyi ember részvételével a Kossuth tér közelében lévő Vértanúk terén. A megmozdulást a korábbi Kossuth téri tüntetők, a magukat Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet jelentette be. A szervezők elmondása szerint a 2010-es költségvetés elutasítása mellett a kormány lemondását kívánják elérni. Az árpádsávos zászlókat lobogtatók korábban a Parlament előtti, 2010-es költségvetést elutasító önkormányzati demonstráción vettek részt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megmozdulás este 9 óráig van bejelentve.(MTI)