Feljelentik a májusban elhunyt miskolci hegymászó társait

2009.10.13. 13:39
Nem nyújtottak megfelelő segítséget a hegymászó társak, és nem értesítették időben a hegyi mentőket. Akár ez is okozhatta a halálát a Himalájában májusban elhunyt miskolci hegymászónak - állítják a férfi hozzátartozói. A hegymászók ráadásul más tanúvallomást tettek a nepáli rendőrségen, mint a hazai hatóságok előtt. A Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis tanúzás miatt nyomoz ellenük.

Három héttel ezelőtt rendelte el nyomozást a Miskolci Nyomozó Ügyészség, majd átadták az ügyet a budapestieknek. A májusban meghalt miskolci hegymászó, Dr. Szabó Levente rokonai többek között azért tettek feljelentést, mert a hegymászó három társa a nepáli rendőrségnek azt mondta, a férfi eltűnt, nem tudják, hol van. Magyarországon azonban már azt vallották a hegyi hatóságnak, hogy társuk meghalt, mondta el Lichy József, a család ügyvédje a Független Hírügynökségnek kedden.

Különbözőképpen mesélték az esetet

A hegymászók különböző vallomásukat azzal magyarázták, hogy Nepálban ötezer dolláros díjat kell fizetni akkor, ha bármit fennhagynak a hegyen. A holttest eltemetése miatt kiszabható bírságot akarták megúszni, ezért mondták, hogy társuk eltűnt.

A hegymászók ráadásul a család szerint nem nyújtottak megfelelő segítséget a társuknak, amikor az megcsúszott, és egy szakadék irányában eltűnt a szemük elől. A hegymászók azt mondják, nem akartak pánikot kelteni, és az időjárás is rossz volt, ezért visszatértek az alaptáborba, és nem értesítették a hegyi mentőket.

Társuk holttestére másnap bukkantak rá. A holttestről fényképeket készítettek, a felvételekről azonban hiányoznak a GPS koordináták, ezért nem lehet pontosan beazonosítani, hol fekszik a test. Hogy pontosan mikor értesítették végül a hegyi mentőket, és mi okozta a férfi halálát, nem tudni. A felvételek és a társak beszámolója szerint fejsérülése volt, de az ügyvéd azt mondja, az sem kizárt, hogy megfagyott.

Hivatalosan eltűnt

Lichy József úgy tudja, a hasonló expedíciókra a hegymászóknak vinniük kell magukkal egy hivatalos személyt, aki a nepáli kormány alkalmazásába álló hivatásos hegymászó. Az expedíció alatt ez az ember pótolja a hatóságot. A magyar csapat azonban nem vitt magával ilyen hivatalos személyt, tehát társuk haláláról semmilyen hivatalos dokumentáció nincs.

Mivel a hegymászót eltűntnek nyilvánították, halotti bizonyítványa sincs, és hagyatéki eljárást sem lehet lefolytatni. A nyomozó ügyészség hamis tanúzás miatt nyomoz a társai ellen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport