Kósa Lajos alázta a nyíregyházi nőket?

2009.10.21. 16:46 Módosítva: 2009.10.21. 20:36
Bocsánatkérésre szólította fel a Magyar Demokrata Fórum nyíregyházi szervezete Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét. Az MDF nyírségi tagjai szerint az önkormányzati vezető egy nyilatkozatával megsértette a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen élő nőket. Kósa Lajos válaszul azt közölte: a Fidesz-MDF koalíció esélyeit kifejező hasonlatában egy konkrét nyíregyházi topmodellre utalt, nem általában a nyíregyház nőkre.

Kósa Lajos, aki a Fidesz alelnöke is, egy nyilatkozatában "megalázta" a nyíregyházi nőket, amikor pártja és az MDF lehetséges együttműködéséről azt mondta: "ez olyan, mintha egy nyíregyházi topmodell arról beszélne, hogy szívesen szóba állna Ronaldinhóval" - állította Nagy Barnabás nyírségi pártvezető.

Az MDF szervezete szerint egy intelligens, jó modorú politikus nem engedheti meg magának, hogy lekicsinylően beszéljen akár Nyíregyháza, akár bármely más település lakóiról. Nagy Barnabás szerint a nyíregyházi nők joggal érzik úgy, hogy Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke "lenéző és pejoratív megjegyzésével vérig sértette őket". Az MDF nyíregyházi szervezete ezért arra kéri Kósa Lajos, hogy kérjen bocsánatot és kövesse meg azokat, akiket megbántott.

A nyíregyházi pártelnöke hozzáfűzte, hogy nem ez az első eset, amikor Kósa Lajosból "előbukkan a modortalanság, a plebejus mentalitás". Eseteket azonban nem említett, csak annyit jegyzett meg: "a Fidesz alelnöke bármit is gondoljon, egy férfi nem attól lesz férfias, ha folyamatosan nőket lekicsinylő, becsmérlő megjegyzéseket tesz egy motor nyergében ülve".

Nagy Barnabás úgy vélekedett: "Kósa Lajos stílusában is hű követője főnökének", s emlékeztetett arra, hogy amikor Dávid Ibolya, az MDF elnöke kezet nyújtott a Fidesz felé a szélsőségek térnyerésének megakadályozására érdekében, Orbán Viktor komoly politikushoz méltó, megfontolt válasz helyett inkább "elmacsóskodta" a problémát.

A párt jelenlegi helyzetében nagy szükség lenne arra, hogy megőrizzék józanságukat, humorérzéküket, (...) és ne Nyakó Istváni könnyedséggel kezeljék a tényeket és beszéljenek sületlenségeket", olvasható Kósa Lajos válaszközleményében.

Kósa azt írja: az Origo kérdezte meg a véleményét Herényi Károly nyilatkozatáról, amelyben az MDF-es képviselő felvetette, hogy az MDF szívesen lépne koalícióra a Fidesszel. Kósa az Origó kérdésére azt a választ adta: „ez olyan, mintha A (és nem egy!) nyíregyházi topmodell arról beszélne, hogy szívesen szóba állna Ronaldinhóval”.

Kósa közleménye szerint az MDF-es Nagy Barnabás egy határozott névelőt egy határozatlanra cserélve éppen a lényegről maradt le. Nyilatkozatával ugyanis Fogarasy Mariannra, a CKM korábbi, nyíregyházi születésű címlaplányára utalt, aki a Milan budapesti vendégszereplésekor a repülőtéren lefényképeztette magát David Beckhammel, majd a bulvársajtó a modell aktív közreműködésével elterjesztette, hogy valami történt kettejük között. A hírt tényként közlő Daily Star című brit bulvárlap sajtópert vesztett emiatt, és kártérítésre kötelezték! Mindezek után a hölgy közölte, hogy szívesen megismerkedne Ronaldinho-val is.

Kósa szerint az MDF viselkedését-jelentőségét tehát egy bizonyos bulvárszereplőhöz hasonlította. "Jelen állás szerint a botrányok övezte MDF be sem jutna a Parlamentbe, tehát meglehetősen életszerűtlen még a koalíció lehetőségéről beszélni" - olvasható a közleményben.

A debreceni polgármester még megjegyzi: "feleségem nyíregyházi születésű – az ő nevében is hadd kérjem ki magunknak, hogy valaki a nyíregyházi nőkre hivatkozva próbáljon egy önmagát egyre inkább lejárató politikai párt számára politikai tőkét kovácsolni".