Elnyúlnak egymás mellett a tiszta kezek

2009.10.27. 07:37 Módosítva: 2009.10.27. 07:38
"Alapvetően kezdetnek jó, de vannak zűrösebb pontok, amit át kell még tekinteni" - mondta a Bajnai Gordon miniszterelnök által bejelentett korrupcióellenes csomagra Földes Ádám, a Transparency International Magyarország (TI) jogi tanácsadója. Pártok vitáztak a szervezet kampányfinanszírozási törvényjavaslatáról, és a parlamentben is a korrupcióelleni fellépés volt hétfőn a téma. Megegyezés egyelőre nem körvonalazódik.

Földes Ádám, a Transparency International (TI) tanácsadója azt mondta az Indexnek, hogy a szervezet javaslatai is szerepelnek Bajnai Gordon kormányfő hétvégén bejelentett korrupcióellenes tervezetében. A TI évek óta erősen kritizálja a magyarországi korrupció terjedését.

A jogi tanácsadó szerint ugyanakkor problémás lehet az új Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállítása, ami az elképzelések szerint szélesebb vizsgálati jogkörrel bírna, mint a jelenlegi közbeszerzési szervek. Földes úgy véli, hogy az átfedések az új hivatal, valamint a rendőrség és az ügyészség jogköreiben összeütközéseket okozhatnak, és így akár nehezíthetik is az ügyek felderítését.

Továbbá az is gond lehet, ha túl erős vezetőt kap a hivatal, de nem biztosítják a szervezet függetlenségét megfelelően, illetve az is, ha független a szervezet, de pont ezért állítanak egy gyenge embert az élére.

A Fidesz az elmúlt éveket is megvizsgáltatná Bajnaival

"Még nem láttuk a törvényt, de arra kíváncsi lennék, hogy az utóbbi hét év korrupciós ügyeit vizsgálja-e" - reagált a Bajnai-féle korrupciós csomagra Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a jelenlegi tervezet gyakorlatilag ugyanaz, amit még Gyurcsány Ferenc lengetett be miniszterelnökként februárban. Hogy mennyit ér ez a történet, jól jelzi, mondta Navracsics, hogy az utóbbi két évben Magyarország 17 helyet süllyedt a korrupciós rangsorban.

Pedig, vélekedett Répássy Róbert fideszes képviselő, a korrupciót büntető jogszabályi környezet most sem hiányzik. Szerinte egyetlen dolgon lehetne valóban hathatósan javítani, az pedig a transzparencia. A többi javaslat, állítja Répássy, csak pótcselekvés. Például a politikus szerint eddig is adott volt a korrupciót jelentők védelme, még akkor is ha maguk adtak, vagy fogadtak el kenőpénzt, hisz a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy ha valaki vall, akkor büntetését akár nullára is lehessen csökkenteni.

Répássy Róbert
Répássy Róbert

Répássy az új hivatal létrehozásával szintén nem ért egyet. A szisztéma szerinte az olasz „tiszta kezek” modelljére hajaz, csakhogy az ott működő szervezet számos nyomozati jogkörrel bír, azaz érdemben derítheti fel a korrupciós ügyek hátterét. A magyar szervezet viszont nem rendelkezne nyomozati jogkörrel, így működésének nincs sok értelme. A korrupciós ügyeket, mondta a fideszes képviselő, így is kiemelten kezelik, gazdájuk a központi nyomozó ügyészség.

A fentiek ellenére Répássy szerint a Fidesz megfontolja hogy módosító indítványokat nyújtson be a parlamentnek, például érdemes lenne azt átgondolni, hogy a kormány tervei szerint januártól hatályba lépő szabályozás ne csak vadonatúj ügyekre vonatkozzon, hanem jelenleg folyamatban lévőkre is.

Az MSZP Bajnai mellett, Semjén cicciolinázott

A kereszténydemokrata Semjén Zsolt szerint önmagában a törekvés helyes, a szabályozás részleteivel is egyet lehet érteni, de az, hogy ezt minden idők legkorruptabb magyar kormánya terjeszti elő, hitelteleníti a javaslatot. Olyan ez, mintha Cicciolina terjesztene be erkölcsvédelmi törvényt, tette hozzá.

A korrupcióellenes javaslat egy hosszú egyeztetés eredménye, és a szocialista frakció száz százalékban támogatja, mondta Mesterházy Attila. A frakcióvezető szerint például arról egyeztettek hosszan, miként ne legyen az új korrupcióellenes csúcshivatal egy külön intézmény, így sorolták be a közbeszerzési tanácshoz.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila

Arra a fideszes felvetésre, hogy az új szisztéma akkor lenne valóban hasznos, ha létrehozásáig meg lehetne állítani folyamatban lévő ügyeket, Mesterházy úgy reagált, hogy a jog nem ismeri el a gyakorlatilag visszamenőleges hatályt, ha az ellenzék bajokat észlel egyes ügyek körül, akkor forduljon a jelenlegi, korrupció ellen fellépő szervezetekhez, amiket a kormány szintén meg kíván erősíteni.

A politikai hirdetés a legkényesebb téma

A Bajnai által bejelentett csomag nem tartalmazza a kampányfinanszírozás kérdéseit. Erről két civil szervezet, a TI és a Freedom House Europe készített törvénytervezetet. A javaslatról hétfőn a parlamenti pártok képviselői egyeztettek.

Alexa Noémi
Alexa Noémi

Mint Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a megbeszélés után elmondta, az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselői egyetértettek a javaslattal, azzal a kiegészítéssel, hogy annak a pártfinanszírozási reformra is ki kell terjednie, nemcsak a kampányfinanszírozásra.

Elhangzott, hogy a Fidesz és a KDNP a jövő hét közepére alakítja ki a konkrét álláspontját a tervezetről. A legkényesebb kérdés a politikai hirdetések mértéke lesz. Abban nem volt vita, hogy a pártok egy elkülönített kampányszámlán kezeljék a kampányra fordított összegeket.

Kérdés még, hogy a kampányidőszak 30, 45 vagy 60 napig tartson, és a képviselőnkénti költési limitről sincs még megegyezés. A TI szerint a jelenlegi jelöltönkénti egymillió forint kevés, ha ez marad a határ, akkor a pártok vagy nem kampányolnak, vagy kénytelenek lesznek törvényt sérteni, ahogy eddig is tették. A TI 5 millió forintos limitet ajánl, úgy, hogy a pénz útját viszont követni lehessen, ezt valószínűleg támogatni tudják a pártok.