Tinédzserek szemétrománoztak Battonyán

2009.10.28. 13:24
A két fiatalt akkor kapták el, amikor kedden ismét megdobáltak egy házat. Korábban azt írták, addig nem nyugszanak, amíg a Kárpátokon belül románok élnek.

Elfogott a rendőrség két fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még a múlt héten Battonyán betörték egy román állampolgár tulajdonban álló ingatlan ablakát és gyalázkodó iratot tettek a ház postaládájába, a két tizenévest akkor fogták el, amikor egy másik házat is megdobáltak a településen.

Az első eset még szombatra virradóra történt, a postaládában talált lapra rajzolt Nagy-Magyarországot ábrázoló térképre valaki azt írta: "Ti szemét románok, nem volt nektek elég Erdély, még erre a kis megmaradt területre is betörtök?! Addig nem nyugszunk, míg a Kárpátokon belül románok fognak élni. Honvédelmi csoport". Az elmúlt években több száz ingatlant vásároltak meg román állampolgárok Battonyán.

Kedden egy újabb battonyai ingatlan ablakát törték be, ám a helyi rendőrőrs szolgálatban lévő járőre elfogta a helyszín közelében a két elkövetőt. A tizenéves helyi fiatalok ellen a két dobálás miatt garázdaság bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást.

Karsai József, a város szocialista párti polgármestere és a térség országgyűlési képviselője korábban azt mondta, hogy provokációnak tartja a dobálást, ilyen még nem fordult elő a városban.

Kreszta Traján, az országos román önkormányzat elnöke, aki Battonya alpolgármestere is, azt mondta, szerinte elszigetelt, egyedi esetről van szó.