Most lezárnak pár vitát

2009.11.09. 08:46
Törvényben kötelezhetik takarékos gazdálkodásra az állami cégeket a szocialisták, egyszerűsödhet az illetékfizetés és az egyéni vállalkozás, és még a jelnyelvről is törvény születhet, igaz, ez utóbbihoz a képviselők kétharmada kell. A parlament heti ülésének fő témája most is a költségvetés lesz, kedden egész nap erről vitatkozhatnak.

A törvények születésének szokásos menetrendjében - általános és részletes vita, módosítók, zárószavazás - több, az ősz során már megismert törvényjavaslat jut el hétfőn a zárószavazásig, így megszülethet az önkormányzati törvény a Főváros és a kerületek forráselosztását szabályozó módosítása, az illetéktörvény az ügyfelek életét könnyítő, a mentesség szabályait szűkítő, de egyben átláthatóbbá tévő módosítása is.

Ha az MSZP javaslata átmegy - és miért ne menne -, akkor ezentúl törvény kötelezi az állami cégeket a takarékosabb működésre, mert ez maguktól nem jutna eszükbe. Törvény születhet a magyar jelnyelvről és annak használatáról is, ha azt megszavazza az éppen jelen levő képviselők kétharmada.

Egyszerűsödhet a termékdíj szabályozása is, megszűnik például a különbség az import és a helyben gyártott termékek termékdíja között, azt ezentúl egységesen az első forgalomba hozó fizeti meg.

Jogharmonizációs kényszerből módosítják a jövedéki adóról, illetve az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényeket, ez utóbbinál az egyszerűsítés is cél volt. Így például az egyéni vállalkozói tevékenységnek a továbbiakban nem lesz feltétele az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, a vállalkozó tevékenységét egy ügyfélkapus regisztráció után meg is kezdheti. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az

egyes, engedélyhez, vagy bejelentéshez kötött konkrét tevékenység szabadon folytatható, az engedélyköteles tevékenységek továbbra is engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek.

Másodjára is elfogadhatják az új Polgári Törvénykönyvet, amit Sólyom László inkoherenciái és gyenge minősége miatt visszadobott.

Kedden pedig ismét a jövő évi költségvetés lesz a téma, melynek részletes vitáját a módosítók elfogadása után újranyitották. A képviselők nyolc órában fejthetik majd ki véleményüket. Emiatt még szerdára is jut muka a képviselőknek, több törvény általános vitáját folytattják le, ezekkel a következő négy hétben lesz módunk részletesebben megismerkedni.