Nem fizetik ki a segélyeket

2010.01.11. 09:05

A nyírkátai önkormányzat szeptember óta nem, vagy csak részletekben fizeti ki a munka híján segélyekre szoruló emberek rendelkezésre állási támogatását (ezt abban az időszakban utalják, amikor az önkormányzat nem tud közcélú munkát adni) - írja a Nol. Az is gyakori, hogy az önkormányzatnak tartozó családok jövedelméből visszatartják az elmaradt kommunális díjakat.

A rendelkezésre állási támogatást az államkincstár utalja a településekhez, amelyek azt húsz százalék önrésszel egészítik ki, az összeg összesen 28 ezer 500 forint. A nyírkátai döntés törvénysértő, mert tartozást nem lehet behajtani bizonyos jövedelemtípusokból – ilyen a táppénz, a gyes, a családi pótlék, a munkanélküli segély és a rát is. Az is törvénysértő, amikor az önkormányzat levonja a családok kommunális tartozásait.

A rendszerváltás óta nem volt még példa arra, hogy hónapokon keresztül ne fizessék ki a jövedelmet pótló segélyt. Nyírkáta polgármestere azt mondja – nincs pénzük fizetni. Az önkormányzati tárca szintén tehetetlennek érzi magát, mert a polgármester nem alkotott rendeletet arra, hogy nem fizeti ki a segélyeket. Ha nincs rendelet, nincs számon kérhető szöveg sem.