nono

Nyolc tüntetőt ítéltek el a tévéostrom-perben

2010.01.15. 15:28 Módosítva: 2010.01.15. 16:41
Az MTV-székház ostomának perében egy vádlott letöltendő, hét felfüggesztett börtönbüntetést kapott, három vádlottat pedig felmentett első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A Magyar Televízió Szabadság téri székházát 2006. szeptember 18-án este támadták meg és foglalták el a tüntetők, akik közül 40 ellen emelt vádat az ügyészség, közérdekű üzem működésének megzavarása, rongálás, hivatalos személy elleni erőszak, testi sértés és lopás miatt. Az indulatok akkor szabadultak el a tévészékháznál, amikor megtagadták a tüntetők petíciójának beolvasását. A Kossuth téri tüntetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakoztak.

Az eredetileg negyven vádlott közül időközben Ekrem-Kemál György meghalt, tizennyolcat pedig már elítéltek - ők jórészt felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Tizenegy vádlott esetében pénteken döntött a bíróság, a többiek büntetőpere február végén folytatódik.

A pénteken elítélt tizenegy vádlott közül egy kapott 2 évet, heten 1 és 2 év közötti börtönbüntetést, három vádlottat pedig felmentettek. Az a vádlott kapott egyedül letöltendő börtönbüntetést - 1év 4 hónapot -, aki többszörösen büntetett előéletű, és 2006. szeptemberében más ügyben büntetőeljárás folyt ellene.

Szabó Noémi bírónő ítéletének rövid indoklásában kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás fogalmába nem tartoznak bele azok a garázda cselekmények, amelyeket 2006. szeptember 18-ról 19-re virradó éjjel követtek el a Szabadság téren. Az ítélet szóbeli indoklása alatt a vádlottak, illetve a hallgatóság tagjai közül néhányan közbekiabáltak, méltatlankodtak az ítélet miatt és koncepciós pernek nevezték az eljárást.

Három ítélet jogerős lett, a többi esetben a védők, illetve a vádlottak fellebbeznek, mert felmentést, illetve enyhítést szeretnének elérni.