A fél országban erősen havazott

2010.02.12. 08:09 Módosítva: 2010.02.12. 11:55
A Dunántúlon és Budapesten is intenzíven havazott péntek reggel, azonban várhatóan már csak 5 centi friss hó marad meg. A nyugati országrészben ugyanakkor az elmúlt napokból hátramaradt 30 centi hó és az erős szél miatt hófúvások alakulhatnak ki. Keleten egész nap eső várható.

Intenzív havazás kezdődött reggel Budapesten a budai oldalon, de 11 óra körül elállt. Körülbelül 5 centi friss hóra esett, főleg a hegyekben, Pesten a magasabb hőmérséklet miatt várhatóan nem marad meg a hó. Napközben inkább havas eső valószínű.

A Dunántúlon is havazott, azonban a legtöbb helyen 5 centit meghaladó hóra már nem kell számítani, ugyanakkor a megerősödő északnyugati szél miatt sok helyen kell hófúvásokra számítani. A helyzetet nehezíti, hogy az elmúlt napokban lehullott 10-30 centi havat sem tudták még sok helyen eltakarítani, Vas megyében méteres hófalak alakultak ki. Bővebben>>>

Keresztbe fordult, egymásba csúszott teherautók és kamionok miatt egyelőre megközelíthetetlen a Tinnye-Perbál-Tök-Zsámbék közötti útszakasz – közölte Horváth Frigyes, a Magyar Közút Zrt. szentendrei üzemmérnökségének vezetője.

Tök és Zsámbék között, illetve Tinnyén két-két kamion, Perbálon egy kamion és egy teherautó fordult keresztbe. Horváth Frigyes szerint a kamionvezetők többsége nyári, kopott gumikkal közlekedik.

Péntek éjjel ráfagyott az olvadó hólé az M7-es autópálya zalai szakaszán Eszteregnye és Nagykanizsa között a burkolatra, ezért ott mindkét irányban összefüggő jégpáncél borította a sztrádát. Délelőttre azonban elolvadt a jég, az összes autópálya jól járható.

Nyugat-Magyarországon szinte valamennyi vonalon késnek a vonatok a havazás és ennek következményeként váltóállítási gondok miatt, tájékoztatott a MÁVINFORM. A Budapest-Nyugati - Esztergom vonalon fél nyolctól 30-40 perc a késés, Budapest-Kelenföld állomáson negyed kilenctől vannak váltóállítási gondok a havazás miatt. A Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon átlagosan 20-25 perc késéssel kell számolniuk az utasoknak. A nyugat-magyarországi területekről 5-10 perc késésről érkeznek a jelentések szinte valamennyi vonalról.A budapesti főpályaudvarok (Keleti, Nyugati, Déli) fogadnak is és indítanak is vonatot, írja a Független Hírügynökség.

Komárom-Esztergom megyében a friss hó vastagsága eléri a tíz centimétert, tájékoztattak a közútkezelők üzemmérnökségei péntek reggel. Járhatatlan a Páli és Edve közötti út Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai havazás miatt, a településeket azonban kerülő úton meg lehet közelíteni.

A keleti országrészben csak eső várható napközben. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és 4 fok között alakul.

Szombaton az ország nyugati részében tovább erősödhet a szél, és még országszerte lehet csapadék. A jövő hét elején napközben 0 fok körül alakul a hőmérséklet, azonban éjszaka főként a Dunántúlon kemény fagyok, -10 fok is lehet. A következő napokban újabb havazásra már nem kell számítani.

Szerdától enyhülés jön, napközben már akár 2-7 fok is lehet.