Már nem tudták hova tolni a havat Vas megyében

2010.02.12. 07:06
Több út járhatatlan Vas megyében, ahol 24 óra alatt 30-35 centi friss hó hullott, és pénteken napközben is folytatódhat a havazás. A közútkezelő folyamatosan dolgozik, sok helyen már hómarókat is bevetettek.

Éjszaka tovább romlottak a közlekedés feltételei Vas megyében, ahol péntek reggelig újabb 10-15 centiméternyi friss hó hullott, és változatlanul erős az észak-északnyugati szél, amely hófúvást okoz, tájékoztatott a közútkezelő.

A megyében a főutak mindenütt havasak, nehezen ugyan de járhatóak, a mellékutak viszont síkosak és ezeken több útszakasz továbbra is járhatatlan, mondta Dávidházy Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese. Dávidházy szerint 24 óra eddig 30-35 centiméternyi hó hullott, a havat folyamatosan ekézték, de sok helyen már a hómarókat is be kellett vetni, mert az út szélén összetorlódott méteres hófalak miatt nincs hová tolni a havat.

Hóláncot szerelnek egy kamionra a Zala megyei Hahót közelében
Hóláncot szerelnek egy kamionra a Zala megyei Hahót közelében

Nem lehet rajtuk közlekedni, ezért lezárták a Karakó-Jánosháza, a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti utat, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőutat. Felszabadult viszont a Söpte-Salköveskút közötti alsórendű út, illetve megtisztították a 86-os számú főutat Szelesténél, de azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kamionok fel tudnak-e menni a még mindig csúszós emelkedőn, egyelőre ugyanis még nem indult meg a forgalom.

A legerősebben Sárvár és Vasvár térségében fúj a szél, itt alakulhatnak ki az utakon hóátfúvások.

A meteorológiai előrejelzés szerint a régióban a nap során további havazás várható akár újabb 15 centiméternyi hó eshet, ezért a közutas szakemberek szerint aki csak teheti, ne induljon el személygépkocsival.

Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: az éjszaka elakadt kamiont kellett kihúzni  Hegyhátsál-Hegyháthodász között, Csákánydoroszlónál egy kamion pótkocsija csúszott az árokba, Tormásligetnél előbb egy kamion akadt el, reggel hat óra előtt pár perccel pedig egy harminc munkást szállító autóbuszt kellett kiszabadítani a hó fogságából.