Még 103 út járhatatlan az országban

2010.02.14. 09:26 Módosítva: 2010.02.14. 19:45
Még sok mellékút járhatatlan, de folyamatosan javul a helyzet. A vasúti közlekedés is helyreállt. Csak itt-ott lehet kisebb havazás. Jövő héten havazás nem várható, de mínusz 10 fokos hideg is lehet.

Százhárom, többségében alsóbb rendű úton nehezen, vagy a teljes lezárás miatt nem lehet közlekedni Magyarországon a hófúvás miatt vasárnap délután. Elzárt település nincs, a vasúti közlekedés pedig kora délutánra helyreállt, és minden szerelvény menetrend szerint közlekedik. Az Útinform tájékoztatása szerint az egy számjegyű főutak közül csak a 8-as Vas megyei szakaszán, Karakó és Jánosháza között kell a hóátfúvás miatt akadályokra készülni, de a főút járható.

Fejér megyében vasárnap délutánra kiszabadították Vértesboglárt és Bodmért. Székesfehérvárnál megnyitották az Iszkaszentgyörgyre vezető utat. Vértesbogláron meghalt szombaton egy súlyos beteg idős ember, akihez mentőt hívtak, de a mentők nem tudtak bejutni a településre, csak órák múlva, és akkor is egy teherautóval.

Zala megyében három út volt járhatatlan, de délutánig az összeset megtisztították. Az éjszaka Baknál egy busz és egy autó ütközött össze a lefagyott úton, de személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron megyében nem sikerült valamennyi mellékutat megtisztítani vasárnap estig. Járhatatlan az út egyebek között Gecse és Szerecseny között, Mosonmagyaróvár és Várbalog között. Zárva tartják az 1-es út és Bezenye közötti szakaszt, és az Egyházasfalu és Szakony közötti utat. Elzárt település nincs a megyében, a falvak kerülő úton megközelíthetőek.

A főutak állapota sokat javult a nap folyamán, egyes szakaszok már szárazak, a hóátfúvások sok helyen leolvadtak az útfelületről a rászórt só hatására - tájékoztatott az ügyeletes. A havas utak miatt két baleset történt: Sopronban egy személygépkocsi árokba csúszott, Nagycenken pedig két autó ütközött össze; személyi sérülés egyik balesetnél sem történt.

Vas megyében már minden út járható, sikerült megszüntetni a hóátfúvás okozta akadályokat, de a főutak helyenként síkosak, jégbordásak, ezért csak fokozott óvatossággal ajánlott közlekedni.

Veszprém megyében még két útszakasz járhatatlan, a Bakonyban a Városlődre vezető bekötőút van még elzárva a forgalomtól és nem lehet közlekedni a Tét-Marcaltő szakaszon sem.

Szabad a pálya

Elindult a vonatközlekedés Székesfehérvár és Balatonkenese között vasárnap kora délután. Már országszerte menetrendszerűen járnak a vonatok.

Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese elmondta: a vonalon szombat óta méteres hótorlasz és hófúvások miatt szüneteltették a járatokat.

Az első, teljes vonalon közlekedő járat a Budapest-Tapolca közötti személyvonat volt; a másik irányból pedig a Tapolcáról három óra előtt indult, a Déli pályaudvarra közlekedő vonat tudott először átmenni Csajág és Polgárdi között.

A Polgárdinál a hótorlaszok miatt még vasárnap elakadt motorvonatot és a kivontatására küldött mozdonyokat délután fél kettő előtt sikerült kihozni a hó fogságából. Mintegy 30 ember és egy speciális, hómaróval felszerelt Unimog tisztította meg a vasúti pályát, majd egy hóekés mozdony járta végig a vaspályát Balatonakarattya és Polgárdi között; így szabaddá vált az út a személyszállító vonatok számára Polgárdi és Csajág között is.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint egyébként vasárnapra már sehol sincs narancssárga riasztás az országban.

A Dunántúli-középhegység magasan fekvő részein még előfordulhat hóátfúvás. Az esti órákig az ország északkeleti harmadán még lehet havazás. Legfeljebb három centiméternyi friss hó hullhat, de kisebb körzetekben ennél több is eshet. Vasárnap este néhol sűrű köd képződhet.

Az előrejelzés szerint enyhül az idő jövő hét közepétől, és havazás sem várható majd onnantól. Előtte azonban -10 fok is lehet még éjszakánként, hétfőn csak kevés helyen süt ki a nap. A Dunántúlon hétfőn néhol hószállingózás, kisebb havazás is lehet. Hétfőn hajnalban általában +1 és -6 fok lesz, a kevésbé felhős területeken jövő hét elején nem kizárt a -10 fokos éjszakai hőmérséklet sem.

Hétfőn napközben a legmagasabb hőmérséklet -2 és +3 fok körül alakul, komolyabb széllökések nem várhatóak - mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa. Javulás a jövő hét második felében lesz. Az előrejelzések szerint keddtől már felszakadozik a felhőzet. Havazás onnantól nem várható, viszont eső, zápor többfelé lehet. Szerdától elképzelhető, hogy az ország nagyobb részén az éjszakai fagy is megszűnik, nappal pedig akár +10 fok is lehet a hét második felében.