Házkutatás a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

2010.02.16. 15:16 Módosítva: 2010.02.17. 00:13
Átkutatták a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodáját, majd őrizetbe vették a rektort, illetve egy civil férfit. Nem közölték, hogy milyen ügyben nyomoznak, de az Index információi szerint a DHL csomagküldő céget környékezhette meg Szabó János. A hirado.hu röppentette fel a hírt, hogy a rektor egy nemzetközi csomagküldő céget zsarolt meg. A nol.hu azt írja, hogy Szabó ellenállt a kommandósoknak, és a dulakodás közben megsérült az arcán.

Házkutatást tartottak kedd délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen - mondta Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

A szóvivő közölte: "nyomozati cselekményt hajtanak végre" az intézményben, ám ennél többet nem árult el. A honvédelmi tárca megerősítette, hogy Szabó János egyetemi rektor irodájában házkutatást tartottak.

A nol.hu cikke azt írja, hogy a rektor ellenállt az őrizetbe vételére érkező kommandósoknak, akik a dulakodás végén a földre teperték és megbilincselték. A férfi eközben állítólag megsérült az arcán.

A Nemzeti Nyomozó Iroda ezt később annyival egészítette ki, hogy befolyással üzérkedés bűntette miatt indítottak eljárást. A rektor irodáján kívül máshol is tartottak házkutatást. Több személyt is gyanúsítottként hallgattak ki. Többet az "eljárás sikerességének érdekében" az NNI nem közölt.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A nemzetvédelmi egyetem központi épületének bejárata elé autóbuszok és teherautók sorakoztak fel, amelyek eltakarják a bejáratot, számolt be az MTI. Később terepszínű katonai ruhát viselő emberek fekete fóliából mintegy 4 méter magasságban paravánt emeltek, hogy így takarják el a fotósok és operatőrök elől az egyetem főbejáratát.

A rektor

Szabó János 2007 márciusától a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) kinevezett rektora. A nyugállományú ezredes ellenvélemény nélkül nyerte meg az elődje, Szabó Miklós posztjára kiírt pályázatot - ahogy a Honvédelmi Minisztérium hivatalos lapjának, a Honvédelmi Szemlének a szerzője fogalmaz, "előélete egyenesen predesztinálja őt e magas tisztség betöltésére".

szabojanos

Szabót 1975-ben avatták tisztté, 1983-ig a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán teljesít szolgálatot, a végén társadalomtudományi oktatóként. 1984-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia szociológiai tanszékén tanít, 1998-tól a tanszék vezetője.

Ugyancsak 1998-tól 2001-ig a Honvédelmi Minisztérium humán intézményrendszert felügyelő helyettes államtitkára. 1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 2003-ban az akadémia levelező tagjának jelölték.

Az Index információi szerint Szabó, akinek gyakorlatilag lejárt a rektori mandátuma, és utódját júniusban választják ki, a DHL-t kereste meg egy merőben törvénytelen ajánlattal. A céget egyelőre nem sikerült elérnünk.

A DHL Airbus A300 típusú teherszállító repülőgépe landol Sármelléken
A DHL Airbus A300 típusú teherszállító repülőgépe landol Sármelléken

Több órányi találgatás után a hirado.hu dobta be az értesülést, miszerint Szabó bizarr zsarolási ügybe keveredett. A Híradó szerint a rektor egy kitalált sztorival keresett volna meg egy nemzetközi csomagküldő céget, miszerint tudomása van arról, hogy rendőrségi vizsgálat folyik ellenük, amiért futáraik fegyvert és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a vállalatnak ebből ne legyen baja. A segítségért cserébe a rektor eszerint azt kérte volna, hogy az általa megnevezett biztonsági céggel szerződjön a csomagküldő.

A Népszabadság meglebegteti, hogy a meghökkentő vádakkal illetett katona esetleg más cégeket is megzsarolt.

A Hír tévé szerint sikkasztási ügyről van szó.

Paraván az épület körülFotó: Huszti István
Paraván az épület körül
Fotó: Huszti István

A Lánchíd Rádió szerint az lehet gyanús, hogy évekkel ezelőtt ugyanaz a cég újította fel a nemzetvédelmi egyetem közmű-, csatorna- és távfűtővezeték-hálózatát, amelyik a BKV-ügyekben is érintett lehet. A honvédelmi tárca szerint nem erről van szó, és felkérték a nyomozókat, hogy adjanak tájékoztatást a nyomozásról, ne legyen több megalapozatlan találgatás.

A Lánchíd rádió úgy tudja, hogy épület mindkét bejáratát lezárták és az iskola területére nem lehet behajtani autóval.

A rádió értesülése szerint a Honvédelmi Minisztérium is érintett az ügyben, ezt azonban a tárca cáfolta. A honvédelmi minisztérium közleményében azt állítja, hogy az egyetemnek sincs köze az ahhoz az ügyhöz, amiben az Nemzeti Nyomozó Iroda eljár.

A rádió szerint több embert is őrizetbe vettek. Ezt hivatalosan még nem erősítették meg.