Román analfabétáknak állítottak ki jogosítványt Magyarországon

2010.02.17. 09:19 Módosítva: 2010.02.17. 09:25
Egy magyar bűnszervezet tolmácsok és köztisztviselők bevonásával több száz hamis jogosítványt állított ki külföldieknek, írja a Magyar Nemzet. Kolozsváron 17 olyan, javarészt írástudatlan embert tartóztattak le, akiknek Magyarországon kiállított vezetői engedélye volt. A trükk lényege, hogy a külföldiek Magyarországon tolmáccsal vizsgáznak, és a helyes megoldásokat a tolmács mondja helyettük.

Magyarországon könnyebb megszerezni a jogosítványt, ezért valóságos üzletággá nőtte ki magát itthon a vezetői engedélyek hamisítása, mondta a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő autóvezető-oktató. Így olyanok juthatnak jogosítványhoz, akiknek hiányzik az elméleti és gyakorlati tudása, ezért ön- és közveszélyesek a forgalomban.

Romániából buszokkal érkeznek Magyarországra a tanulók, de a vietnámiak és kínaiak is élnek a lehetőséggel, hogy az általuk hozott tolmács segítségével vizsgázzanak. A csalás lényege, hogy a vizsgázók csak mondanak valamit idegen nyelven, a helyes válaszokat a tolmács adja meg, azaz tulajdonképpen ő vizsgázik helyettük. A tesztlapoknál még egyszerűbb a helyzet, mivel a fordító csak leírja a magyar válaszokat.

A csalásokat könnyen ki lehetne küszöbölni, ha a tesztlapokat lefordítanák idegen nyelvre, de ez évek óta megoldatlan.

Kolozsváron kedden 17 embert tartóztattak le vesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával, további kilenc ember szabadlábon védekezhet. A bűnszervezet tagjai jogosítványt hamisítottak olyanoknak, akik képtelenek voltak legálisan megszerezni a papírokat. Ők voltak azok, akik Romániában többször megbuktak a vizsgán, Magyarországon azonban a tolmács-trükk segítségével le tudtak vizsgázni.

Az őrizetbe vett személyek többsége sem írni, sem olvasni nem tudott. A román ügyészség szerint a bűnszervezetet magyar közalkalmazottak segítették, a tolmácsok pedig több ezer euróért vizsgáztak le a tanulóvezetők helyett.

Egy január elején közzétett statisztika szerint Zala megyében a külföldiek közül román állampolgárok okozták a legtöbb balesetet az elmúlt években.