Fedett román rendőrök nyomoztak Magyarországon

2010.02.23. 08:22
A magyar titkosszolgálat tudtával és beleegyezésével dolgoztak Magyarországon román beépített rendőrök. A nyomozók abba a bandába épültek be, amelyik írástudatlan román állampolgárokat segített magyar jogosítványhoz.

Fedett román nyomozók buktatták le Magyarországon azt a román bűnbandát, melynek tagjai 1,7 millió forint ellenében magyar jogosítványhoz juttattak írástudatlan román állampolgárokat, írja a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint a bandába a román titkosszolgálat segítségével beépült nyomozók a magyar titkosszolgálat tudtával és engedélyével dolgoztak Magyarországon.

A gyanú szerint a banda vezetői, Budai Radu és Varga János magyar segítőikkel magyarországi lakhatást és munkavállalást igazoló hamis iratokhoz juttatták ügyfeleiket, akik ezek birtokában már járművezetői vizsgát tehettek Magyarországon.

Az írástudatlan emberek tolmács segítségével jutottak át az elméleti vizsgákon, aki helyettük válaszolt a kérdésekre.

A Nemzet értesülései szerint a gyakorlati vizsgákon olyan magyar járműoktatók segítették át a romániai vizsgázókat, akik tanítványaik helyett elvégezték a feladatokat.

Román források szerint legalább 56, de lehet, hogy 225, javarészt írástudatlan román állampolgár jutott a módszerrel magyar jogosítványhoz.

A banda vezetőit, Budait és Vargát akkor vették őrizetbe, amikor átadták a megszerzett jogosítványokat a beépített rendőröknek.