Veresnek eszébe jutott, miért járt Kínában Dobolyi Alexandrával

2010.02.19. 16:20 Módosítva: 2010.02.19. 17:34
Amikor először rákérdeztek Veres Jánosnál, hogy miért járt a titkárságát vezető Dobolyi Alexandrával Makaón tavaly decemberben, még arra sem emlékezett, hogy küldföldön járt volna. Délutánra eszébe jutott, hogy tényleg volt Kínában, igaz, a MEH utazási listája szerint nem akkor, nem ott és nem annak a meghívására, amiről Veres közleményt adott ki. Hivatkozott még a China Daily cikkére is, de az online kiadásában sem találtuk meg a magyar kormánybiztos és titkárságvezetője útjának a nyomát.

„A 2009. őszi budapesti tárgyalások folytatásaként tárgyaltam 2009. decemberében Pekingben, a Kínai Kommunista Párt hivatalos meghívottjaként. Itt kaptam meghívást - több más ország képviselőjével együtt - a Makaó visszacsatolásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatra” - írta Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos péntek délutáni közleményében, nem említve titkárságvezető útitársát, Dobolyi Alexandrát.

A Bikk pénteki számában egy Makaó főutcáján készült fotót közölt, amin Veres János volt pénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra, az MSZP volt európai parlamenti képviselője, Kovács László egykori pártelnök személyes felfedezettje szerepel. A lap kérdésére Veres és Dobolyi egymásnak ellentmondó magyarázatokat adtak.

Dobolyi azt mondta: „Makaó Kínához való visszacsatolásának 10. évfordulóján voltunk december 17-18-án." Kifejtette, hogy ő az európai szocialisták elnökségi tagjaként, Veres az MSZP képviseletében vett részt az ünnepségen.

Veres, akinek a Miniszterelnöki Hivatal nyilvántartása szerint ekkor nem volt hivatalos útja Kínába, ugyanakkor azt állította: "Ha a MEH hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor azt jelenti, hogy nem voltam külföldön." A lap kérdésére, hogy ezek szerint magánúton járt beosztottjával Kínában, a nős, kétgyermekes Veres terelni kezdett, azt felelte, hogy erre csak személyesen tud válaszolni, mert telefonon nem tudja megítélni, valódi-e a fénykép.

03ujra

A délutáni közlemény ennek viszont ellentmond. Ebben arról is beszámol, hogy a nevére szóló hivatalos meghívó nem közvetlenül Makaóra, hanem Pekingbe szólt, és hogy az utazás nem érintett közpénzt. Megjegyzi azt is, hogy „az eseményről megjelent hivatalos cikk és fotók egyébiránt a China Daily című újságban láthatók, olvashatók”.

Megpróbáltunk utánanézni a volt pénzügyminiszter állításának, de a China Daily online kiadásában nem találtuk Veres János utazásának a nyomait.

A MEH honlapján valóban ott van egy Veres-Dobolyi kínai út (pdf), de sem a helyszín, sem a dátum, sem a költségek, sem pedig a meghívó fél nem egyeznek. Az derül ki, hogy november 3-8-ig vettek részt egy konferencián Shangxi városában. Csakhogy ez az útjuk a Kormányszóvívői Iroda tájékoztatása szerint elmaradt, a lefoglalt repülőjegyeket vissza is mondták (ennek költségei láthatók a listán).

Az MSZP honlapján sem talátuk meg, hogy Veres a párt képviseletében Kínában járt decemberben, és a Blikk megkeresésére sem erősítette meg a párt, hogy volt ilyen útja a volt pénzügyminiszternek.