Vesztegetéssel gyanúsítanak öt katonai vezetőt

2010.02.24. 20:33
Vesztegetéssel gyanúsít öt magas rangú katonát a Budapesti Katonai Ügyészség. A gyanú szerint honvédségi beszerzéseknél pénzt kértek a szerződő cégektől, majd az így szerzett milliókat egymás között osztottak szét. A gyanúsítottak között van a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályának jelenlegi és volt vezetője, a főosztályvezető ezredes rendfokozatú helyettese, valamint a szaktárca tulajdonában álló Currus Zrt. vezérigazgatója is.

A honvédelmi miniszter azonnal felfüggesztette hivatalukból azokat a katonákat, akik ellen vesztegetési ügyben nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség, a vezérkari főnök kezdeményezésére pedig a hivatásos katonai jogviszonyuk megszüntetése érdekében méltatlansági eljárás indult, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán. A szaktárca közleménye felidézi: február 17-én már tájékoztatást adtak arról, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal több hónapos felderítő munkáját követően feltárt egy olyan vesztegetési ügyet, amely a HM egyik közhasznú társaságánál történt, és a hivatal kezdeményezésére a Budapesti Katonai Ügyészség több héttel ezelőtt őrizetbe vett és eljárás alá vont hivatásos katonákat, vesztegetés gyanúja miatt.

A Budapesti Katonai Ügyészség szerdai tájékoztatása szerint vezető beosztású katonák a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek a honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő más gazdasági társaságoktól. A gyanúsítottak több millió forintot vettek át, melyet egymás között elosztottak. Eddig két tábornokot, két ezredest és egy századost is gyanúsítottként hallgattak ki.

A gyanúsítottak között van a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Főosztály jelenlegi és volt vezetője. A volt vezető katonai attaséként teljesítette szolgálatát, az ügy miatt hazarendelték szolgálati helyéről. Érintett a védelemgazdasági főosztály, főosztályvezető ezredes rendfokozatú helyettese is. Az Index minisztériumi forrásból származó információi szerint a védelemgazdasági főosztály alá tartozó HM Térképészeti Kht egyes vezetőiről van szó. A gyanúsítottak közt van a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt álló állami tulajdonú HM Currus Zrt. vezérigazgatója is. A nyomozás során több személyt őrizetbe vettek, vagy elrendelték előzetes letartóztatásukat, de olyan is van, aki szabadlábon védekezhet.

A honvédelmi miniszter kedden Sólyom László köztársasági elnöknél járt. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) aznapi tájékoztatása szerint az államfő a honvédséggel kapcsolatos ügyekről kért tájékoztatást Szekeres Imrétől. Az államfőnél kedden korábban Kovács Tamás legfőbb ügyész és Kovács Árpád katonai főügyész is járt a Sándor-palotában, akik arról tájékoztatták Sólyom Lászlót, hogyan áll a honvédséggel kapcsolatos ügyek vizsgálata.