Tavasszal nem lesz influenzajárvány

2010.03.10. 12:43
Az elmúlt hetekben sokkal kevesebben mentek orvoshoz influenzás tünetekkel. Az országos tiszti főorvos a várandósoknak, az asztmásoknak, a szív- és cukorbetegeknek továbbra is ajánlja az oltást.

Idén tavasszal és nyáron nem várható influenzajárvány, ugyanis a betegség tüneteivel orvoshoz fordulók száma folyamatosan csökken. Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint szórványos megbetegedések azért előfordulhatnak - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell készülni egy újabb járványra - közölte Falus Ferenc, majd hozzátette, az oltásokat továbbra is ajánlják, kiemelten a várandósoknak, az asztmásoknak, a szív- és cukorbetegeknek.

A tiszti főorvos elmondta, hogy az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint az elmúlt héten 11 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, s ez a szám jóval a járványküszöb alatt marad. Magyarországon elérte a százharmincat az új influenzával összefüggésbe hozható halálesetek h1n1száma.