TASZ: nem rongálás, közösség elleni erőszak

2010.04.01. 12:31
A Társaság a Szabadságjogokért felháborítónak tartja, hogy a rendőrség vonakodik közösség tagja elleni erőszak miatt eljárást indítani a kedd este egy budapesti rabbit és vendégeit ért támadás ügyében.

Nem rongálás, hanem közösség tagja elleni erőszak történt kedd este, mikor ismeretlenek köveket dobáltak egy rabbi lakásába a Dohány utcában, miközben vendégeivel peszahot ünnepelt, vélekedik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A jogvédő szervezet ezért a rendőrséghez fordult, és azt kérte, hogy ne rongálás, hanem közösség tagja elleni erőszak miatt nyomozzon.

Kedden este egy rabbi csaknem ötven vendég részvételével a peszah első napján szokásos széder-vacsorát tartott, mikor ismeretlenek köveket kezdtek dobálni a lakásába. A rendőrség szerdán arról tájékoztatott, hogy rongálás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

A TASZ szerint az ünneplők megtámadása jóval súlyosabb bűncselekmény, mint rongálás, hiszen az elkövetők feltehetőleg azért támadtak a lakásban ülőkre, mert zsidó vallásúak, ezzel pedig megvalósították a közösség tagja elleni erőszak törvényi tényállást.

A büntető törvénykönyv 174/B. paragrafusa szerint, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan követik el.

A TASZ felháborítónak tartja, hogy a rendőrség vonakodik megindítani a közösség tagja elleni erőszak tényállása miatt az eljárásokat, amikor valamelyik kisebbséget ér támadás. Felidézik, hogy 2009 szeptemberében a Budapest Pride résztvevőjének megtámadásakor is először csoportos garázdaság miatt kezdődött a nyomozás, és csak a TASZ hasonló tartalmú levele után kezdtek el közösség tagja elleni erőszak miatt nyomozni.

A TASZ idén januárban levelet írt a Legfőbb Ügyészségnek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az ügyészség a nyomozás feletti felügyeleti jogkörében eljárva a nyomozó hatóság számára általános iránymutatást adhatna a gyűlölet-bűncselekmények, azon belül is a közösség tagja elleni erőszak nyomozásához, minősítéséhez, más bűncselekményektől történő elhatárolásához. A jogvédő szervezet levelére azóta sem érkezett válasz.