Csányi Sándor személyesen tett tanúvallomást

2010.04.21. 10:02
Személyesen tett tanúvallomást Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója zsarolói ügyében szerdán reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Csányi Sándort a Pesti Központi Kerületi Bíróság tanúként idézte meg szerdára, az őt megzsarolók ellen folyamatban lévő per tárgyalására. Csányi Sándor zsarolóinak tárgyalása 2009. júniusában kezdődött, de az elnök az előző két idézésre nem tudott eljönni. A bíróság az ügyészség álláspontját is figyelembe véve úgy döntött, nem engedélyezi, hogy Csányi Sándor írásban tegyen tanúvallomást, noha az elnök ezt kérte.

Csányi Sándor tanúként vallomást tesz
Csányi Sándor tanúként vallomást tesz

Csányi bírói kérdésre elmondta: a 2007-ben kapott elektronikus levelekről a biztonsági igazgató tájékoztatta. Ő mondta, hogy a zsarolók 50 millió eurót követeltek tőle. Azzal fenyegették, hogy ha nem kapják meg a pénzt, akkor a belvárosi Bankcenterrel kapcsolatban kínos adatokat hoznak a hatóságok és a média tudomására.

Csányi azt mondta, hogy a zsaroló levelek idején nem volt felhőtlen kapcsolatban a kormányzattal a bankadó miatt. Provokációra gondolt, de nem arra, hogy a kormány megbízásából zsarolták volna meg.

csányi vallomás D KOS20100421007

Bírói kérdésre azt is elmondta, hogy 50 millió euró átutalása elvileg elképzelhető, de mint fogalmazott, nehezen megoldható. Csányi szerint a fenyegetést komolyan vették, a biztonsági igazgató ajánlására még testőrt is kapott, ami egyébként nem jellemző. A zsarolással az OTP-nek, a részvényeseknek és saját magának is nagy károkat okozhattak volna annak ellenére, hogy a vezérigazgató biztos volt abban, hogy az OTP-nek nincs takargatnivalója.

A tárgyalás szakértő meghallgatásával folytatódik.