Már csak kevés hamu érkezhet Magyarország fölé

2010.04.21. 12:20 Módosítva: 2010.04.21. 14:08
A változatlan észak-nyugati áramlás és az izlandi vulkán csökkenő aktivitása miatt ugyan továbbra is hamuval szennyezett levegő érkezik Magyarország fölé, de ennek koncentrációja nagyon alacsony, a légteret emiatt nem fogják ismét lezárni.

Kevesebb a szén-dioxid a

A vulkánkitörés hamut ugyan bőven juttatott a légtérbe, de lényegesen
kevesebb szén-dioxidot bocsátott ki, mint amennyit a hamu miatt leállított
légiforgalom juttatott volna a levegőbe - írja a Durham angliai egyetem tanulmánya.
A kitörés első napjaiban a vulkán ugyanis napi 150 ezer tonna
szén-dioxidot bocsátott ki, míg az európai légteret használó
repülőgépek egy átlagos napon 510 ezer tonna széndioxidot juttatnak a
légtérbe. A nagyjából kétharmados járattörlési arányt figyelembe véve ez napi 340 ezer tonnányi csökkenést jelent.

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: reggel 8 órai állapot szerint 6 ezer méter alatt a Győr-Mohácsi-sziget tengelytől keletre van Izlandról származó hamu a légtérben. A vulkáni hamufelhő által érintett légréteg pontos szennyezettsége nem ismert, de koncentrációja alacsony, és ez a szennyeződés várhatóan délutánra ki is vonul az országból. Hatezer méter felett tiszta a levegő.

Az éjszakai órákig nem érkezik újabb hamufelhő az ország fölé, csütörtökön és szombaton este viszont elérheti az országot egy újabb felhő, de ez - amennyiben nem változik a vulkán működésének jelenlegi alacsonyabb intenzitása - nem fogja a 6 ezer méter feletti repülési útvonalakat érinteni.

Európa újra repül

Szerdán minden bizonnyal már eléri a 75 százalékot az Európában közlekedő légi járatok száma az izlandi vulkánkitörés előtti szinthez viszonyítva, jelezte közleményében a légtér ellenőrzéséért felelős nemzetközi szervezet, az Eurocontrol. A hagyományosan közlekedő mintegy 28 ezer járathoz képest a szervezetnél ezen a napon 21 ezerrel számolnak. Előző nap a járatok valamivel kevesebb mint fele (28 ezerből 13 ezer) tudott bekapcsolódni a forgalomba.

A felsőbb légrétegekben már csak néhány övezetben kell korlátozni a repülést, de szerda estére várhatóan ott is feloldják a tilalmat. Összefoglaló az európai repülési helyzetről >>>

A magyar légtér nyitva

Fehér Imre, a Hungarocontrol szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: ebben a helyzetben nincs ok arra, hogy korlátozást rendeljenek el, a magyar légtér nyitva van, Ferihegy indít és fogad járatokat. A légi irányítás arra számít, hogy nem éri el Magyarországot olyan koncentrációjú hamufelhő az elkövetkezendő napokban, amely miatt újra le kell zárni a légteret - tette hozzá. A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar légtérben egy átlagos áprilisi naphoz képest 40 százalékos volt a forgalom kedden.

Szerdán már csak akkor van járattörlés Ferihegyen, ha a célállomás nem tudja fogadni a repülőgépet, közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója szerdán délelőtt. A törlések főleg a németországi járatokat érintik.

A Budapest Airport változatlanul azt kéri, hogy az utasok tájékozódjanak a járatok indulásáról, mielőtt a repülőtérre indulnak. Ezért egyszerűsítették le a www.bud.hu internetes portált, hogy minél több érdeklődő kaphasson könnyen áttekinthető módon tájékoztatást.

Nincs egészségügyi kockázat

Ferenczi Zita, az OMSZ levegőkörnyezet-elemző osztályvezetője elmondta, nincs összefüggés az országban az elmúlt napokban tapasztalt szállópor-koncentráció növekedésének a vulkáni hamuhoz, ezt a meteorológiai szolgálat elemzései is alátámasztják. Hangsúlyozta, nincs a légkörben olyan szennyezés, amely az egészséget veszélyezteti. A szálló por mértéke még az egészségügyi határértéket sem érte el.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott igazgatóhelyettese ezt megerősítve elmondta: a hamu nem jelent egészségügyi kockázatot Magyarországon és nincs ülepedő porszennyezés sem. A légúti betegségben szenvedők az elmúlt napokban azért volt több panaszuk, mert megkezdődött a fák és füvek virágzása. A következő napokban sem várható egészségkárosodási kockázatnövekedés.