Miniszterelnöki megbízott vizsgálja a 2006 októberében történteket

2010.05.05. 12:43
"Nincs helye óvatosságnak és hezitálásnak" a 2006 októberi eseményekkel kapcsolatban, jelentette ki a Fidesz frakciójának alakulóülésén Orbán Viktor. Kinevezése után azonnal miniszterelnöki megbízottat nevez ki a rendőri túlkapások kivizsgálására.

Amint megkapja a kormányzati megbízást, Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottat nevez ki a 2006 októberében történt rendőri túlkapások kivizsgálására, jelentette az MTI. A 2006-os túlkapások kivizsgálása a Fidesz egyik fő választási ígérete volt, Lázár János a kampányban azon tíz plusz egy ügy közé sorolta, melynek kivizsgálását az új kormány haladéktalanul megkezdi.

Zavart okozott azonban, hogy Orbán belügyminiszter-jelöltje, Pintér Sándor bemutatkozó sajtóbeszélgetésén egy elejtett megjegyzésében azt mondta, nem feltételezi az akkori budapesti főkapitányról, Gergényi Péterről, hogy jogsértést követett volna el. Igaz, azt is hozzátette, hogy az ügy kivizsgálása nem a belügyminisztérium, hanem az ügyészség feladata.

Gergényi és Pintér személyesen jóban vannak, Gergényi a rendőrségtől való távozása után üzleti vállalkozást kezdett Pintérrel - közös cégük, az Admiral Tours időközben csődbe ment, így üzleti kapcsolatuk megszűnt.

A túlkapások ügyében "nincs helye óvatosságnak, hezitálásnak", jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség szerdai alakulóülésén a Parlamentben. Mint mondta, nem fogják szó nélkül hagyni, ami 2006. október 23-án történt. "Ezért felelni kell, nincs kivétel sem rangra, sem beosztásra, sem életkorra tekintettel".