Nem volt kérdés, hogy Pintér felügyelje az NBH-t

2010.05.13. 16:19
A miniszterjelöltek bemutatásánál nem esett szó a titkosszolgálatok felügyeletéről. A papírforma bejött, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Pintér Sándorhoz kerül. A többi titkosszolgálat más tárcákhoz kerül.

Szétválasztja és különböző tárcákhoz rendeli a leendő kormány a titkosszolgálatokat, a döntést Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be.

Az már korábban ismert volt, hogy az Orbán-kormány szerkezetének tervezésekor nem számoltak külön titkosszolgálati miniszterrel, és tervbe vették, hogy a német mintára a Belügyminisztériumhoz rendelik a felügyeletet. A kényes területről nem ejtettek szót a nyolc csúcsminiszter múlt heti bemutatásakor sem.

A mostani bejelentés szerint az Információs Hivatal a Külügyminisztériumhoz, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Belügyminisztériumhoz kerül, a Honvédelmi Minisztérium pedig a katonai titkosszolgálatokat felügyeli majd.

Az Index információi szerint az NBH elhelyezése az elmúlt hetekben sem volt kérdéses, csupán taktikai okokból tolták ki a végleges döntésről szóló bejelentést. A leendő belügyminiszter, Pintér Sándor ugyanis a legnépszerűtlenebb figurája az alakuló Orbán-kormánynak, így célszerűnek látszott felelősségi köreinek „rázósabb” részét külön kommunikálni. Korábban felvetődött, hogy a területet már ismerő Kövér László kaphatná az NBH-s feladatkört, ám, úgy tudjuk, ez a verzió az utóbbi hetekben komoly formában már nem vetődött fel.

Lázár János azt mondta: a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén egyértelmű tájékoztatást kaptak azzal összefüggésben, hogy az új kormányzati struktúrában "minden egyes téma a helyére került".

A politikus kérdésre beszámolt arról, hogy három törvénycsomagról is tárgyalt a frakciószövetség csütörtökön. A legelső csomag a kormány alakulásával kapcsolatos technikai feltételeket tartalmazza. Ezt pénteken nyújtják be. Az előterjesztések benyújtása május 17.-től folytatódik - tette hozzá.