Egy nagy hivatal lenne az állam?

2010.06.07. 20:02 Módosítva: 2010.06.07. 20:59
Csak az APEH és a rendőrség őrizné meg önállóságát a kormány új közigazgatási modelljében. Mintegy 30, a kormány alá tartozó - jelenleg különböző minisztériumok fennhatósága alatt működő - szervezetet vonnának össze egyetlen óriási, közvetlenül a közigazgatási minisztérium irányítása alatt működő szervezetbe.

Akár 1-2 évig is elhúzódhat a központi közigazgatás teljes átalakítása, de annak első jelentős része már a nyár végére befejeződhet - tudta meg az Index. A kormány tervei szerint a jelenleg közvetlenül a különböző minisztériumok, így a kormány irányítása alatt álló központi közigazgatási szervezetek döntő részét egyetlen nagy hivatalba vonnák össze. A nagy kormányhivatalból a jelenlegi elképzelések szerint az APEH és a rendőrség maradna ki biztosan.

Az új intézmény működésében megszűnne a regionális szervező elv, megyei szinteken tartana fenn központosított ügyfélszolgálatokat, hivatalokat. Úgy tudjuk, már meg is kezdődött az erre alkalmas ingatlanok keresése, kiválasztása. A tervek szerint valamennyi ügyintézési folyamatot az úgynevezett egyablakos modellben kívánják megszervezni: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármilyen üggyel kapcsolatban elég egyetlen ügyintézővel beszélni, még ha az ügy maga a jelenlegi rendszerben több államigazgatási szervet is érintene.

Az összevonással a kormány több ezer állami alkalmazottnak mondana fel, az elképzelések szerint ezzel is jelentősen csökkentve az államigazgatás működési kiadásait. Az első intézményi összevonásokra már akár a nyáron sor kerülhet.

A kormány alá tartozó hivatalok közül a nagyobbak illetve ismertebbek közé tartozik a Magyar Energiahivatal, Magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - a felsorolás hosszan folytatható a legkülönbözőbb ágazati területekről.