Jogvédők szerint a demokráciára tör a Fidesz

2010.06.10. 12:04 Módosítva: 2010.06.10. 12:31
Jogvédő szervezetek tiltakozó felhívást tettek közzé csütörtökön, miután a Fidesz a parlament elé vitte az alkotmánybírók megválasztásáról szóló új tervét. Eszerint ha kétharmados többsége van valakinek a parlamentben, akkor az ellenzék nélkül is választható új alkotmánybíró. A felhívások szerint a kormánypárt „a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét semmisítené meg”.

A Társaság a Szabadsájogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és a Nyilvánosság Klub nevű jogvédő csoportok csütörtökön tiltakozó felhívásokat adtak ki az alkotmánybírák megválasztását módosítani kívánó fideszes törekvés ellen.

Mint arról már beszámoltunk, Lázár János fideszes frakcióvezető és Mátrai Márta képviselő egy olyan törvénytervezetet vittek a parlament elé, amelynek értelmében a mostani kormánytöbbség egyedül is képes lesz alkotmánybírákat választani.

Eddig az új alkotmánybírókat egy olyan bizottság jelölte, amelybe minden parlamenti párt egy-egy főt delegálhatott, és a jelölteket kétharmados többséggel tudta megválasztani a parlament. Mivel most két kormánypárt és három ellenzéki van a parlamentben, ezért a hatályos rendszer szerint nem lehet olyanokat jelölni, akiket az ellenzék nem fogad el.

Az új javaslat viszont elveti a jelölésnek ezt a rendjét, és helyette már a jelölést is a parlamenti erőviszonyoknak megfelelő bizottság kezébe adná.

Ez azt jelenti, hogy a 11 alkotmánybírói helyből az ebben a ciklusban feltöltendő 2 bírói helyet a Fidesz-KDNP saját belátása szerint oszthatná ki. Az új javaslatot kifejezetten a mostani ciklusra találhatták ki, mert a kétharmados megválasztás rendszere nem változna, vagyis egy gyengébb kormánytöbbség esetén maradna az egyeztetés kényszere az ellenzékkel.

Csapás a jogállamiságra

A jogvédők nagyon veszélyesnek tartják, hogy az Országgyűlést egyedül ellenőrizni képes Alkotmánybíróság az országgyűlési többség befolyása alá kerülhet. A Helsinki Bizottság szerint a terv „sérti a jogállamiság elvét” és a szervezet „elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz parlamenti többségét kihasználva újabb csapást készül mérni a jogállamiságra”.

A TASZ szerint a terv megsemmisítené az Alkotmánybíróság függetlenségét. A TASZ szerint lehet azon gondolkozni, hogy megváltozzon az egy frakció – egy szavazat elve a jelöléskor, de az nem jó, hogy a kormánytöbbség korlátlan lehetőséget biztosít magának. A szervezet szerint ha a javaslat átmegy, akkor a hatalmi egyensúlyok felborulnak, és ezzel a Fidesz önmagának állít csapdát, mert legitimációs problémákkal kell majd szembesülnie.

A TI és a TASZ is kifogásolják, hogy a fideszes javaslat beterjesztése előtt semmilyen egyeztetést sem tartottak a változtatásról. A TI és a K-Monitor arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosítás indoklása hiába szól az Alkotmánybíróság függetlenségének fontosságáról, éppen ezt rombolja le a javaslat.

Az Eötvös Károly Intézet felhívja a figyelmet, hogy a kormánytöbbség azon túl, hogy szabadon, érdemi szakmai és politikai egyeztetés nélkül is módosítani tudja az alkotmány szövegét, az alkotmánymódosítással magának követeli a jogot, hogy az alkotmány értelmezésére és kikényszerítésére hivatott Alkotmánybíróságot is uralhassa.

A Nyilvánosság Klub szerint statáriális jogalkotás folyik a nyilvánosság követelményének teljes figyelmen kívül hagyásával.

A tervezet már átment az alkotmányügyi bizottságon, és a részletes vitát is megtartották róla kedden a parlamentben. Vagyis ha nem hat a jogvédők tiltakozása, akkor elég gyorsan elfogadhatják.