Gyurcsány lemondana mentelmi jogáról

2010.06.21. 11:14
Önként lemond mentelmi jogáról Gyurcsány Ferenc, ha megvádolják, derül ki a volt miniszterelnök internetes naplójából. Gyurcsány Ferencről az elmúlt időszakban fideszes oldalról többen is azt nyilatkozták, hogy bíróság elé kellene állítani.

Gyurcsány Ferenc hétfőn blogján reagált a Fidesz politikusainak legutóbbi nyilatkozataira. Az elmúlt hetekben több fideszes politikus is hangot adott azon véleményének, miszerint elképzelhető, hogy a volt kormányfőnek bíróság elé kell majd állnia. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke például politikai bűnözőnek nevezte a volt kormányfőt, akit szerinte el kellene távolítani a politikai közéletből.

Gyurcsány erre válaszul úgy fogalmazott, ha megvádolják, önként lemond mentelmi jogáról. "Félreismernek, ha azt hiszik, hogy mentelmi jogom mögé fogok bújni (...) Ha a politikai küzdelmet bíróságon akarják lefolytatni, én állok elébe. Vádlott helyett vádlójuk leszek. Vádlója ennek a torz, erőszakos, megfélemlítésre játszó Fidesz világnak. Leleplezője a kétszínűségnek, a megtévesztésnek, a hazugságnak." - írta Gyurcsány Ferenc, aki szerint kérdés az, ha börtönbe akarják küldeni, akkor miért nem teszik?

Gyurcsány Ferenc szerinte vádló "politikai méregkeverők", akik a politikai kritikára nem válaszolnak, hanem börtönnel fenyegetőznek, miután felhívta a figyelmet arra, hogy adócsökkentő programjuk valójában nagyarányú adóemelés több százezer embernek.

Orbán Viktornak Gyurcsány azt üzente: legyen annyira férfi, hogy ne a táskahordóit küldje rá. "Ne legyen gyáva. Mert az nem csak neki szégyen, hanem az országnak is. Az tudniillik, hogy gyáva miniszterelnöke van" - így a bejegyzés utolsó bekezdése.