Fideszes javaslat zárná ki a fideszes polgármester újraindulását

2010.07.12. 10:57 Módosítva: 2010.07.12. 11:04
Az Index információi szerint hétfőn reggel hirtelen szünetet rendeltek el a parlament honvédelmi bizottságában a tervezett alkotmánymódosítás tárgyalásában. A bizottság fideszes tagja, Borkai Zsolt kérdésére kiderült, hogy az alaptörvény új rendelkezése már az ősztől megtiltaná a volt katonáknak és rendőröknek, hogy kilépésük után öt évig jelöltessék magukat polgármesternek. A győri polgármester 2006-ban szerelt le. A fideszes alkotmánymódosítók végül változtattak a szövegen, az ötöt három évre javították.

A honvédelmi és rendészeti bizottság hétfői ülésén tudatosult a Fidesz vezető politikusaiban, hogy a párt saját maga zárná ki az egyik fontos, nyugat-magyarországi emberét, Borkai Zsoltot a polgármesterségért indulók köréből, ha elfogadtatja a frakcióvezető és a bizottsági elnök alkotmánymódosító javaslatát.

Lázár János és Kocsis Máté múlt héten nyújtotta be az új szöveget, amely azt mondaná ki, hogy a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő öt évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

Borkai Zsolt
Borkai Zsolt

Az alkotmány eddig csak azt tiltotta, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai munkájukkal párhuzamosan politikai szervezetek tagjai, aktivistái vagy jelöltjei legyenek.

Úgy tudjuk, hogy a javaslat hétfőn a bizottságban tartott tárgyalásán Borkai Zsolt, a testület fideszes tagja kérdezett rá, hogy elfogadása esetén a módosított alkotmány melyik választástól lép majd érvénybe. A KIM helyettes-államtitkára tájékoztatta a képviselőt, hogy már az őszi önkormányzati választáson hatályos lesz a tiltás.

Borkai azonban csak négy éve szerelt le. Az egykori olimpikon tornászt 1999-ben a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola igazgatójává nevezték ki alezredesi rangban, a posztot 2006-ig viselte. A 2006-os önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjeként indult Győr polgármesteri címéért, és el is nyerte.

Az Index információi szerint a bizottsági elnök a probléma láttán tárgyalási szünetet rendelt el.

Az előterjesztők az ötéves tilalmi idő bevezetését többek között azzal indokolták, hogy az érintett szolgálatok tagjai szolgálati jogviszonyuk megszűnése után még nem szakadnak korábbi munkatársaiktól, munkahelyi barátaiktól, így megszűnő jogviszonyukat követően az általuk - akárcsak jelöltként - képviselt politikai nézetek befolyással lehetnek korábbi, jelenleg még aktív állományú munkatársaikra, ezért így jobban biztosítható az államhatalmi ágak elválasztása, mint eddig.

Végül Lázár János és Kocsis Máté változtatott múlt héten benyújtott alkotmánymódosítási javaslatán: e szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően nem öt, hanem csak három évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek.