no

Nem titkolja a Jobbik, hogy csak magyaroknak osztott

2010.07.13. 16:56
Nem kaptak semmit abból az adományból a szalonnai romák, amit a Jobbik helyi szervezete gyűjtött és osztott szét a falusiak között. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársai szerint ezzel a párt megsértette az egyenlő bánásmód elvét, így az akció jogsértőnek minősül. A párt közleményében úgy fogalmaz: aktivistáik nem jogi személyek, így nem sérthették meg a törvényt.

"A faluban a főszervező, Csontos Katalin kimondottan csak azoknak adott, akik a kopogtatójukat annak idején neki, vagyis a Jobbiknak adták oda. Még azt is mondta, hogy ezt az adományt kimondottan a Jobbik küldte, és az volt a feltétele, hogy a cigányoknak nem adhat belőle" - mondta az Indexnek a szalonnai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Orgona Győző, aki szerint valóban politikai, illetve etnikai alapon folyt a június végén-július elején történő adományozás.

Az elnök elmondása szerint a 17, az árvízben kárt szenvedett család közül csak 12, magyarnak tartott család kapott adományt, az öt cigány származású család közül pedig egyetlen egynek sem adtak.

"Számon kértem rajta azt, hogy mért nem adott azoknak is, akik cigányok, hiszen őket is ugyanúgy elöntötte a víz, és azt mondta: cigányellenes párttól jött a csomag, ezért nem adhatja oda. Nekem is megmondta a szemembe, hogy én elintéztem a magyaroknak, te intézd el a cigányoknak."

A kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a csomagokban egyébként alapvető élelmiszerek és háztartási gépek voltak. "Három alkalomról tudok, amikor itt voltak. Kocsival jöttek, akkor láttam, hogy hoztak hipót, ásványvizet, de láttam hűtőt, mosógépet és bútort is. Páran felmentek a szervezőhöz, és megkérdezték, ők mért nem kaphatnak az adományokból, mire ő kihívott 5-6 jobbikost. Egy órán belül ott voltak, és ekkor én hívtam a  rendőrséget, aztán hazahívtam a cigányokat, mert ha nem kapunk semmit, nem fogunk erősködni, megleszünk anélkül is."

"Nem néztük a származást"

Bár Orgona úgy tudja, összesen három alkalommal volt jobbikos adományosztás a faluban, a párt helyi szervezetének honlapján ez az információ nem szerepel. Az árvízkárosultakat segítő felhívásban talált telefonszám felhívása után jelentkező férfi is tagadta a többszöri osztás tényét. A magát csupán a "telefonszám tulajdonosának" nevező férfi szerint - aki valószínűsíthetően Hajdú Ferenc, aktivista volt - csak egyszer osztottak adományt Szalonnán.

"Nem volt semmilyen listánk, nem néztük a származást, mi csak osztottuk. Aki kért adományt, annak adtunk, és több család is kapott" - mondta a feltételezhetően jobbikos aktivista.

A Jobbik szerint nem sértettek törvényt

Az ügyben megkerestük Mirkóczki Ádámot, a Jobbik szóvivőjét is, aki közleményben reagált kérdéseinkre. Állításuk szerint a Jobbik nem hozott központi döntést az árvízkárosultaknak gyűjtött adományok szétosztásáról.

"A párt azon helyi szervezetei és aktivistái, akik részt vettek a karitatív akciókban, egyéni belátásuk szerint döntöttek a segítségnyújtás módjáról. Ugyanúgy, ahogyan minden állampolgár saját maga határozza meg, kikhez juttatja el adományait" - olvasható a közleményben.

A TASZ felvetésére, miszerint a Jobbik törvénysértést követett el azzal, hogy nem tartotta be az adományozásnál az egyenlő bánásmód követelményét, a közlemény úgy reagál: "A Jobbik aktivistái nem minősülnek jogi személynek, így az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya nem vonatkozik rájuk."

Juhász Péter, a TASZ munkatársa szerint az valóban igaz, hogy az aktivisták nem minősülnek jogi személynek, ám a gyűjtést nem ők, hanem a párt szervezte.

"Az édes mindegy, hogy ki osztotta szét az adományokat, mert az a lényeges, hogy ki szervezte a gyűjtést. És mivel ezt egyértelműen a Jobbik szervezte, ezért innentől kezdve ugyanúgy vonatkozik rájuk is a törvény. Az, hogy a közleményükben az aktivistákra hivatkoznak, gyakorlatilag azt jelenti, hogy tisztában vannak az adományozás jogsértő módjával."