Nem kaphattak romák a jobbikos adományokból

2010.07.13. 12:53
A párt monori szervezetének adományait szétosztó aktivista a származásukra hivatkozva utasította el a roma károsultakat, derül ki a Társaság a Szabadságjogokért videójából. A szervezők megsérthették az egyenlő bánásmódról szóló törvényt.

Nem kaphattak az árvíz sújtotta észak-borsodi Szalonna roma lakói a Jobbik monori alapszervezete által gyűjtött adományokból. A faluban 17 házat érintett az árvíz, ebből ötben laknak romák.

Az adományokat osztó helyi jobbik-aktivista a romák szerint nyíltan a származásukra utalva utasította el a kisebbségi károsultakat. A monori Jobbik honlapján olvasható június 8-i felhívás nem említi, hogy csak a többségi árvízkárosultak számára számára gyűjtenének.

A 29-i keltezésű beszámoló azonban már "a Bódva áradása és a belvíz sújtotta magyarok számára" eljuttatott adományokról szól. A romák diszkriminációját látszik erősíteni a kuruc.info felhívása is, mely szerint a nemzeti radikális szervezetek mellett a Jobbik által szervezett gyűjtés adományozója "csak magyar családokat támogat".

A egyenlő bánásmódról szóló törvény a pártok számára is kiköti, hogy eljárásaik, intézkedéseik során kötelesek betartani a jogszabályban foglaltakat, azaz például nem tehetnek különbséget emberek között etnikai alapon. Az esetet feltáró Társaság Szabadságjogokért az ügy miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Pfundt Imre, a Jobbik monori szervezetének elnöke látta a TASZ filmjét, de egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben. Dúró Dóra pártszóvivőt nem sikerült elérni.