Hol legyen az Index utca? – Tornyospálca

2010.07.16. 10:54 Módosítva: 2010.07.16. 11:37
Felhívásunk nyomán nyolc magyarországi település képviselőtestülete szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első fordulót Besence nyerte Zubogy ellen; a másodikban Zalaköveskút csapott össze Fülöpházával. Ezúttal a Balaton partján fekvő Gyenesdiás és az ukrán határ melletti Tornyospálca mérkőzik meg egymással.

Szolgálati közlemény

Kedves olvasóink, a verseny tisztaságának érdekében kérjük, hogy csak egyszer szavazzanak. Köszönjük.

indexutca 450 2ford


Nagyobb térkép

Jobbról gazmező, balról almafák: a nyírségi Tornyospálca egy gyakorlatilag lakatlan bekötőúttal indul az elnevezésért vívott csatába. A gazmezőből a tervek szerint idővel virágzó ipari-kereskedelmi park lesz, így nem feltétlenül kerül majd rossz helyre az Index utca, csak legyen időnk kivárni, míg benépesül a környék. Hogy milyen cégek települnek majd az út mellé, egyelőre titok.

Hol legyen az Index utca? - Tornyospálca

A jelenleg névtelen utcát, pontosabban „ipari-logisztikai kapacitások feltárását biztosító utat”  még tavaly novemberben adta át Bajnai Gordon akkori miniszterelnök. A 147 milliós támogatásról, amelyből az út épült, címlapsztoriban számolt be a község évente egyszer megjelenő közéleti és kulturális lapja, az interneten is elérhető Pálcai Napló. „A végleges névadás még várat magára – írta akkor jegyzetében Lukácsi Attila polgármester. – Kérem Önöket, javaslataikkal segítsék a névadást”. Akkor most segítünk: legyen Index utca! Vagy út.

Lukácsi Attila polgármester a leendő Index úton
Lukácsi Attila polgármester a leendő Index úton

Kétségtelen, hogy  technikai paramétereit tekintve ez a legimpozánsabb út az összes pályázó közül: egész pontosan 1594 méter hosszú, burkolatszélessége 6 méter, maximális tengelyterhelése 11,5 tonna, három réteg aszfalt fedi, és mindössze három hónap alatt készült el – aki tehát Tornyospálcára szavaz, a modernitásra, a haladásra, a gazdaságélénkítésre, mondjuk ki bátran, a jövőre szavaz.

Az ukrán határ közelében, Nyíregyházától és Munkácstól egyenlő távolságra fekvő Tornyospálcára három nevezetesség miatt is érdemes ellátogatni: ezek név szerint az alma (a határban másfél millió almafával), a krumpli (innen származik a híres Gülbaba fajta), és a széles nyomtávú vasút, amely a volt szovjet birodalom területéről egészen idáig nyúlik, lehetővé téve a kulturált rakodást. Lukácsi polgármesternek, aki függetlenként irányítja a közügyeket, van még egy titkos favoritja, a Ricsikai erdőben fekvő tanya, ahol erdei iskolát szeretne létrehozni.

A falu bemutatásra érdemesnek ítélt állata a galamb: képességeit rövid, de meggyőző produkció keretében Balogh Tibor helyi galambász mutatta be, aki  az iskolaudvaron eresztette szélnek díjnyertes postagalambjait, de vállalja ugyanezt esküvőkön és más rendezvényeken is. A falu állata konkrétan a Nyolcvanas nevű állat lett, aki díszbemutatókon sajnos nem szerepel, mert nem fehér.

indexucca

Tornyospálca

Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg. Lakosok száma: 2610 fő. Területe: 44 km2. Weboldal: tornyospalca.hu. Címer: A település egykori fatornya tölgykoszorúval, csillagokkal, kopjafákkal és egy levágott karral.