A kétharmad nem csak a választásokra jött létre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szászfalvi László államtitkár szerint a börtön-, a kórház- és a tábori lelkészek megítélésében van szükség változásra, válaszolta Szászfalvi László államtitkár, aki szerint  akérdés rendezése több tárcát is érint.

    Szászfalvi szerint abszurd és elfogadhatatlan a lefokozásuk, de az ország jelenlegi gazdasági állapota miatt nem könnyű a megoldás.

  • A sopronkőhidai fegyház és börtön állománygyűléseire Firtl Mátyás (KDNP) is rendszeresen ellátogat. Itt működik sikeresen Szekeres János atya börtönpasztorizációja. A fegyházban a lelkészi szolgálat képes más minőségű szabadságot adni a fogságban. Firtl szerint szükség lenne a börténlelkészek statusának újragondolására. A börtönlelkészek közalkalmazotti státusúak, korábban fősosztályvezetők voltak. Tavaly lefokozták őket. Várható-e státusukban elmozdulás? - kérdezte a képviselő.

  • Ősszel is gyors törvényhozási tempó várható, elképzelhető, hogy azokban is lesznek technikai hibák a feszített tempó mellett, de a lényeg, hogy a törvények tartalma megfelelő legyen, azok közül minél kevesebb kerüljön az Alkotmánybíróság elé normakontrollra, mondta Rétvári Bence államtitkár. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény lehetővé tette, hogy a munkájukat rosszul végző minisztériumi dolgozóktól megváljanak, így a Szilágyi Péter által említett egyik bakit (az Európai Tanács helyett Európa Tanácsot írtak egy javaslatba) elkövető tisztviselő már nem a tárca alkalmazottja.

  • Az új országgyűlés 28 ülésnapján a kormánypárti képviselők döntő többsége csak a szavazásokon voltak jelen, tette szóvá az LMP-s Szilágyi Péter napirend előtti felszólalásában. Nem bírják a saját maguk által diktált tempót, kapkodnak, hibáznak, mondta. Az előterjesztések tele voltak jogi hibákkal.

  • És augusztus 6-án beköltözik a Sándor-palotába

  • Ilyen nyolc év után feláll, és számon kér bármit is a Fidesz frakciójától? - szegezte a kérdést Mesterházy Attilának Orbán Viktor, aki szerint ez kikívánkozott belőle, de lehet, hogy ezt nem kellett volna mondania.

    Még egy Orbán szerint kínos dologról: hol hallotta már az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kritikákat? - ezen gondolkodott Mesterházy felszólalása alatt. Aztán rájött: pár napja hallotta az IMF-től, csak éppen angolul.

    Magyarországnak a nemzeti érdekek védelmében lesznek vitái másokkal a jövőben is. A magyar nemzet érdekét Orbán szerint nem lehet úgy képviselni, hogy első hangos szóra úgy viselkedünk, mint a riadt csirkék a hátsó udvarban.

  • Orbán viszontválasza következik. Vonának azt mondja, hogy igenis közösségek jöhetnek létre szavakkal.

    Szintén Vonának: a magyar szellemi élet megfogalmazta Magyarország összes alkotmányos problémáját, ezeket kell orvosolni az ősszel.

    Schiffernek: ideológia és értékek két különböző dolog. Értékek vezérelte politikára szükség lesz.

    Szintén Schiffernek: ha azt mondja, hogy 18. századi, az nem sértés.

    Szintén Schiffernek: az, hogy a választók mit vártak a kormánytól, nem most dől el, hanem négy év múlva.

    13
    Fotók: Huszti István
  • A Fidesznek azért van kétharmada, mert vert emberek a hátukon veretleneket cipeltek az elmúlt nyolc évben. Az emberek úgy érezték, a kormány nem a közérdeket, hanem a magánérdeket szolgálta. A Fidesz-frakció elvárja a kormánytól, hogy éljen a felhatalmazásával, és ne kössön elvtelen paktumokat.

    Lázár szerint ez a kormány nemcsak a középosztályé, hanem azoké is, akik oda akarnak tartozni, ennek kell alárendelni a politikát.

    Lázár azt kéri a kormánytól, hogy terjeszen elő egy második akciótervet, ami azokról szóljon, akik a középosztályhoz akarnak tartozni, és akik csalódtak az elmúlt években a politikában.

  • Az egyik legfontosabb elvárás, hogy az MSZP kérjen bocsánatot, mondta Lázár János (Fidesz), aki egy 2003-as Népszabadságot mutatott, amelynek címlapján Medgyessy Péter miniszterelnök és László Csaba pénzügyminiszter 2008. január elsejére eurót ígért.

    12
  • A nemzeti egységet egy nagy támogatottságú politikai erő meg tudja valósítani. Az egység vágyát egy megosztó kormányzás hozta el. Itt az idő megoldani a társadalmi problémákat. Az ideológiáknak vége, de az eszmei elkötelezettség fontos.

  • Az ellenzék kötelező bírálatot mondott, de nem akarta megérteni Orbán Viktort, mondta Harrach Péter, a KDNP vezérszónoka.

    "Aki zsákot cipel, arra nem teszek rá még egy zsákot, különösen akkor, ha valaki zsebre tett kézzel megy mellette, hanem egy kosárkát adunk a kezébe, különösen akkor, ha ő tette a zsákot az illető vállára" - utalt Harrach a bankadóra.

  • Vona szerint az önkormányzati rendszer, a médiaviszonyok átalakítása, a nemzeti intézményrendszerek megszállása nem demokratikus. Szegfűs államigazgatás helyett nem akarnak narancsos államigazgatást.

    A falra akasztható politikai nyilatkozatról azt mondta: mi ez a gondolati torzulás? - tette fel a kérdést. Lehet a falra függeszteni, de a történelem tegye majd 50 év múlva, de ne most.

    A Jobbik elvárta volna, hogy a multik is részt vegyenek a közteherviselésben, történjen valami a körbetartozásokkal, legyen közbiztonsági stratégia, őszintén foglalkozzon Magyarország a cigánykérdéssel. Ha igaz, hogy a Fidesz cigányszavazatokat vett - ahogy Vona szerint beszélik -, akkor az történelmi bűncselekmény.

    Ez nem nemzeti együttműködés, ez narancsszínű beszűkülés.

    10
  • Vona Gábor is arra kéri, hogy Orbán kérjen bocsánatot Bajnai és Gyurcsány miatt, de nem azért, amiért az MSZP, hanem azért, hogy még mindig szabadlábon vannak.

    Az Orbán által említett nemzeti centrumról és a józan észről annyit mondott: a legnagyobb munkát az elmúlt 56 napban a Fidesz PR-osai végezték.

    Az 56 napról: a nemzetpolitikai törvényekért köszönet illeti a kormányt (pl. osztálykirándulások határon túlra, nemzeti emléknap).

  • Mesterházy Orbán szemére vetette, hogy a gazdagokat akarja támogatni, hogy két hét alatt nem sikerült rendbe tenni a közbiztonságot, hogy nem körvonalazódik a gazdaságpolitika, 40 milliárddal megszorítanak, miközben több pénzt ígértek az egészségügynek és az oktatásnak.

    Ez kettős beszéd, ez a választók megtévesztése. Ez nem új, ez történt az elmúlt négy évben folyamatosan. (Nagy taps a Fidesz padsoraiban.)

    Az MSZP-elnök szerint a józan ész távol áll Orbántól és a kormányától.

    08
  • Mesterházy Attila (MSZP) szerint egy igazi sámánt, nem miniszterelnököt hallottunk ma. Az MSZP elnöke szerint viszont dilettantizmus, kapkodás, szegényellenes politika, egészpályás letámadás, Magyarország lejáratása jellemezte a kormány politikáját.

    Orbánnak bocsánatot kellett volna kérni Gyurcsánytól és Bajnaitól, mert a kampányban azt mondta, hogy lehet új költségvetés, és nem fontos a hiánycél.

    Ugyanakkor tegnap Berlinban Orbán már azt mondta, hogy tartható a 3,8 százalék.

  • A Fidesznek figyelmeztető lehet, hogy Mesterházy a 29-es pontos akciótervnél úgy fogalmazott: Orbán folytatni akarja a Bajnai kormány politikáját. Schiffer szerint ez nem dicséret, mivel a gazdagoknak, illetve a külföldi tőkének kedveznek a Fidesz intézkedései.

    A Fidesz nem a magyar demokrácia, a fenntarthatóság érdekében kedzett el kormányozni.

    07
  • Egészen örömtelinek nevezte Schiffer András (LMP), hogy Orbán is azt mondja, amit az LMP: a múlt századi ideológiák csődöt mondtak nagy kár, hogy közben egy 20. századi, Thatcher-i, Reagan-i neokonzervatív politikát folytat.

    Magyarországon ma nem centrális erőre lenne szükség, hanem a sokféleség egységére.

    Schiffer arra kéri Orbánt, hogy vizsgálja felül, hogy az ideológiák megszűntek volna. Az LMP-elnök szerint Orbán kettőt is sikeresen vegyít, a technokratát és a populistát.

    Schiffer szerint az emberek nem a lex Járaira vagy az önkormányzati választáson induló pártok korlátozására szavaztak. Az emberek azért szavaztak a Fideszre, mert elutasították a korrupciót, és a közintézmények falára inkább egy Gyurcsány Ferencnek szóló köszönőlevelet kellene kifüggeszteni.

  • Magyarországon mindenki reménykedik, a közösség változást, munkát, családot akar. Reményre ad okot, hogy olyan dolgok változtak, amelyek sokáig nem. Lehetségessé vált, hogy modern békeidők jöjjenek.

    A józan ész nem ideológiai vitákat akar, hanem dolgozik. További tabukat kell ledönteni. Fontos, hogy senki se érezze úgy, hogy magára hagyjuk. Figyelmet kell fordítani ősszel a szociális biztonságra, a kiskeresetűekre, a hitelcsapdákban vergődőknek.

    Ebben a szellemben készül a kormány az őszi ülésszakra.

  • Orbán köszönetet mond a kormány tagjainak, különösen azoknak, akik részt vettek a 29 pont kidolgozásában. Magyarország büszke lehet a minisztereire. Arra kéri őket, hogy szakértőiknek is adják át a köszönetét.

    Megköszöni a kormánypárti és ellenzéki képviselőknek is a munkát.

    06
  • Bűn, hogy Magyarország ismét adósságcsapdába került, mivel egy 1990 és 2003 között meglévő politikai konszenzust rúgtak fel a szocialista kormányok: külföldi hitelekből szociális kiadásokat nem szabad fedezni.

    Az új kormány célja az adósságcsapdából való kitörés és a munkahelyteremtés. Az IMF-fel kötött szerződés októberben kifut. Az eddigi szerződés azt irányozta elő, hogy a költségvetési hiány nem lehet több 3,8 százaléknál. Most 4-4,1 százalékos a hiány egy optimista becslés szerint.

    Az EU-val nem vállalás kérdése a tárgyalás, mert odatartozunk, valamint hat éve deficiteljárás alatt vagyunk. Könnyíti a helyzetet, hogy már nemcsak mi vagyunk szégyenpadon, hanem a 27-ből még 23 EU-ország. Az EU-val tárgyalni fog Magyarország.

  • Eddig tabu volt a vita a nemzetközi szervezetekkel. Az a hitel, amit 2008-ban vett fel Magyarország, egy rossz gazdaságpolitika következménye. Az IMF-nek köszönettel tartozunk, hogy amikor a nemzeti bank rossz és a kormány rossz politikája bajba sodort bennünket, volt egy szervezet, amelyik segített nekünk. A szerződés azonban 2010 októberében lejár.

  • Tabu volt az is, hogy nem lehet gazdasági növekedést serkentő és pénzügyi stabilitást teremtő politikát folytatni, pedig a 29 pontos akciótervvel ez is a múlt.

    Meg lehet adóztatni a jó erkölcsbe ütköző állami végkielégítéseket.

    Az elszámoltatás is tabu volt, de kell, nehogy még egyszer előforduljon az, ami az elmúlt nyolc évben volt. Elszámoltatásra a korrupció megtörése miatt van szükség.

    02
  • Eddig tabunak számítottak a bankok, pedig a bankrendszer érinthetetlensége vezetett oda, hogy az emberek rosszabbul élnek. Nincs vita abban, hogy stabil pénzügyi rendszer kell, a bankokkal is együtt akarnak működni, de a bajból a bankoknak is ki kell venniük a részüket.

  • Az elmúlt 56 nap minden sikere a nemzeti centrum sikere. Célunk a tabudöntés volt. Évekig folyt a vita arról, lehet-e kisebb a parlament. Eddig semmisem történt, a józan ész nevében döntöttek, sokkal kevesebb lesz a képviselő.

    Tabu volt az adórendszer, amelyik kevesek jólétét biztosította. Most 56 nap alatt áttörést értek el, minden idők legalacsonyabb szja-jank csöjkkentését készítették elő, a kisadókat eltörölték.

  • A kormányzás értelme a nemzeti centrum. Magyarország jövője ezen az összefogáson múlik. Itt tartunk most, de mit értünk el?

     

  • A baloldali értékvilágú emberek felkérése nem politikai gesztus, hanem a nemzeti centrumpolitika lényegi eleme.

    Mit akar a nemzeti centrum? Munkát, lehetőséget a családalapításra, korszerű orvosi ellátást, a bűnözők elfogását, megbüntetését, tisztes nyugdíjat az időseknek, ne csaphassák be, foszthassák ki azok, akiket hatalommal ruházott fel.

    04
  • Mindenki beletartozik az új rendszerbe, aki nem akarja, hogy az áprilisban lezárult múlt visszajöjjön.

    A nemzeti centrum mindenki felé nyitott és szabad közösség. Csak az nincs benne, aki nem akar. Sok baloldali is a Fideszre szavazott, a választás győztesének több a baloldali szavazója, mint az MSZP-nek.

  • A hitelválság is a kifulladt ideológiák következménye.

    Az elmúlt évtizedben azok voltak a sikeres országok, ahol létrejött egy erős centrumközösség. Ez a folyamat Magyarországon is lezajlott, a józan ész túllépett az ideológiai közösségen, és megszületett a nemzeti centrum. Az Országgyűlés is más ma már. Korábban az Országgyűlés gyakran értékes, de meddő viták színtere volt. A vita hasznos, ha cselekvéshez vezet.

    Az új Országgyűlés a cselekvés terepe lett. Nem egészen két hónap alatt több és jelentősebb változást hajtott végre, mint elődei nyolc év alatt. (Az első taps)

  • A múlt századi ideológiák a század végére kifulladtak, ez a tehetetlenség vezetett a változáshoz Magyarországon. Azok az országok tudják megoldani a gondokat, ahol a politikai paletta közepetáján létrejött egy nagy és erős politikai közösség, és ahol meg tudtak állapodni a közös jövőről. Hol nagykoalícióval, hol egy erős köztársasági elnökkel, hol egy erős középpárttal történt mindez.

    A régi ideológiák a filozófusok asztalára kerültek, helyüket a józan ész foglalta el. A sikeres országok kijöttek a szekértáborokból, feladták az ideológiákat, és új közösségeket formáltak. A 21. század első évtizedeinek iránytűje a józan ész lesz.

  • Áprilisban kétharmados forradalom volt, ami átalakította a magyar közéletet. Egy fontos kérdés maradt nyitva: a kétharmad csak a választásokra jött létre, vagy tartós politikai közösség is létrejött ezzel? Ez utóbbi a terve.

    03
    Fotók: Huszti István