Ezentúl nem páros-páratlan alapon állnak le az autók szmogban

2010.08.03. 12:10 Módosítva: 2010.08.03. 13:19
Megváltozott a budapesti szmogrendelet: ezentúl nem a páros vagy páratlan rendszámú kocsikat tiltják ki a közlekedésből, ha leszállt a füst, hanem a fekete és vörös matricás autókat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sokkal több jármű futhat az utakon riadó idején.

Eddig a vészhelyzetben a járművek felét állíthatta le Budapest főpolgármestere, péntektől jóval kevesebbet, igaz a legszennyezőbbeket. A friss rendelet a rendszámon látható környezetvédelmi plakettekre alapoz. A zöld és a kék matricás autók tovább használhatók, márpedig az 1996 utáni évjáratú benzines autók zöme ilyen. A régi típusú plaketteket hordozó modellekre nem tér ki a rendelet, így – átmeneti kiskapuként – a régi rendszerben zöldkártyáztatott, de sárga matricás autókat, amelyek az új rendszerben már biztosan nem kaphatnak vörösnél jobb minősítést, nem korlátozza a mozgásukban. Ezek azonban a következő két évben, vizsgáztatás után úgyis megkapják az újfajta jelzésüket.

A zöld, a kék és a piros
A zöld, a kék és a piros

Új, és máris erősen vitatott szabály, hogy a főpolgármester kérheti, hogy ahol a megengedett sebesség több 30 kilométer per óránál, ott az autósok szmogban 20-szal csökkentsék a sebességüket. Az ellenzők szerint a szmogkeltő dugókban  úgyis mindegy, ahol pedig lehetne haladni, ott ezentúl vánszorogni kell, főleg, ha a rendőrség tényleg elkezdi ellenőrizni a dolgot.

Örvendezhetnek az érzékeny szemű papok, bizarr módon változtatták meg ugyanis az avarégetés szabályait a fővárosban: egyházi intézmények 100 méteres körzetében ezentúl nem szabad avart égetni. Egyelőre nem tudjuk, hogyan lobbizták ki a jellemzően nehéz vaskapuval záródó templomok lakói a tiltást. Nyitvatartási időben egyébként közterületen, egészségügyi, szociális, gyermek-, ifjúsági, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények és szabadidőközpontok közelében sem gyújthatunk alá a leveleknek.  Az új rendelet emellett 2011. december 1-jétől általában is szigorú keretek közé szorítja az avar és a kerti hulladék elégetését. November 30-ig ezeket elégetni kizárólag hétfőtől szombatig, 10 és 15 óra között lehet. A Hungária körúton belül pedig egyáltalán nem szabad égetni.