Gergényi mulasztását is felveti a titkos rendőri jelentés

2010.08.31. 09:26 Módosítva: 2010.08.31. 11:36
A rendőri vezetők személyi felelősségét is felveti egy, a 2006. szeptember 17-19 között történtekről készült, Gyurcsány idején titkosított rendőri jelentés. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban konkrétan Gergényi Péter akkori főkapitányt is hibáztatják.

A budapesti rendőri vezetés felelősségét firtató titkos rendőrségi jelentés birtokába jutott a Magyar Nemzet. A 2006. szeptember 17-19 közti eseményeket, a Kossuth téri tüntetés és a tévéostrom körülményeit taglaló jelentést Árvai László és Volter Zsolt alezredesek, valamint Molnár János őrnagy jegyzik, 2006. november 17-én, az Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány által lefolytatott vizsgálat után készült.

Ignácz a kormány megbízásából vizsgálta a történteket, megállapításai szerint szakszerűtlen elöljárói intézkedések és a felszerelés hiányosságai is hozzájárultak a rendőrség kudarcához. A jelentés ugyanakkor nem állapította meg a rendőri vezetők egyéni felelősségét.

Az Árvai-Volter-Molnár féle dokumentum szerint Ignácz jelentése alapján megállapítható Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány személyi felelőssége is, mivel szeptember 18-án, a tévéostrom napján csak öt perccel éjfél előtt rendelte el a BRFK személyi állományának a riasztását.

A Gyurcsány-kormány idején titkosított jelentés szerint személyi felelősség terheli a tévészékház biztosításának parancsnokát, Mittó Gábort is. Árvaiék szerint Mittó "kötelezettségeit nem gyakorolta megfelelően, s egy idő után az események külső szemlélőjévé vált", nem hozott létre "kemelő és elfogó csoportokat az agresszív támadók, hangadó személyek kiemelésére".

Árvaiék jelentésükben azt a rendőri döntést is hibásnak tartják, ami alapján a szeptember 17-én, vasárnap, pár órával az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után kezdődött Kossuth téri tüntetést választási nagygyűlésnek nyilvánították, ahelyett, hogy feloszlatták volna.

A rendőrségen a 2006. szeptemberi események után csak Mittó Gábor ellen indult eljárás, el is marasztalták.

Pintér Sándor belügyminiszter nem volt hajlandó kommentálni a Magyar Nemzet információit.  "Orbán Viktor miniszterelnök Balsai Istvánt bízta meg a 2006-os rendőri brutalitások és túlkapások kormányzati kivizsgálásával, ezért minden ilyen kérdésben őt kell keresni" - ezzel hárította el a belügyminiszter egy keddi budapesti esemény előtt azt az újságírói kérdést, hogy mit szól a Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány esetleges fegyelmi felelősségét is felvető, most előkerült rendőri jelentéshez.