Bepiálva oldjuk meg az alkoholproblémát

2010.09.21. 08:51

Az Index élő, egyenes közvetítése a "Hányatott sors" című konferenciáról, ami a mértékletes alkoholfogyasztás hazai lehetőségeiről szólt. Az Emberek Újságírói félóránként egy felessel oldották a konferencia feszültségeit.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  •  

    01

    szily: Pia Zadora When the Rain Begins to Fall című számával köszöntjük alkoholista és mértékletes olvasóinkat! Élő, egyenes közvetítés következik a "Hányatott sors" - igen, igen! - című konferenciáról, ami a mértékletes alkoholfogyasztás hazai lehetőségeiről szól.

    Az Emberek Újságíróiként kétmillió potenciális olvasót igyekszünk képviselni, így a koncepció az, hogy közben félóránként megiszunk egy felest Tóth-Szenesi kollégával és Huszti fotóművésszel. Csak az Önök érdekében!

  • szily: Jelenits atya, a legendás piarista szerzetes szerette mondogatni, hogy a szentmise egyben drámai előadás is, amiben a nem odafigyelő, beszélgető híveknek ugyanolyan fontos szerepe van, mint a jámboraknak. Na de mi van akkor, ha minden résztvevő beszélget? Hát zsidó istentisztelet, de most nem ez a téma, hanem a kulturált alkoholfogyasztás. Na, mi Jelenits atya szellemében fogjuk fél tíztől letudósítani, mi okosat mondanak a józanság hivatalos szakértő a Hányatott sors című konferencián.

  • szily: A megnyitó előadás címe: Ez történt a Mértékletesség éve kampányban, összefoglaló a Norvég Civil Alap által támogatott projektről. Utána jön Buda Béla sztárelőadó az "A magyar alkoholpolitika kórképe, az alkoholfogyasztás kultúrtörténetének tükrében" című expozéja.

    Mi magunk egyeébként nem fogyasztunk alkoholt, de kétmillió olvasónk kedvéért 8 óra 55-kotr megittunk egy feles gint. Hogy miért gint? Mert Huszti fotóriporter azt mondta: a gint még az orvos sem veszi észre.

  • szily: Az álcázás kedvéért én lila pólót húztam barna zakóval, vagyis jellegzetes alkoholista viseletet (sajnos nem volt könyökön foltozott zakóm otthon, aminél alkoholistább dolog egyszerűen nem létezik) , Tóth-Szenesi kollégfa pedig mackóruhás, emberarcú alkesznek öltözött. (Ebben a hat sorban 12 elütést ejtettem eredetileg.)

  • sziy: Az egészségi reform jegyében felborítottuk az eredeti menetrendet és 9:20-kor megittunk még egy kis - értik, csak egy egészen icipici - gint a ferger kávézóben és nekiindultunk a konferenciának.

  • szily: Megérkeztünk a helyszínre, a Vendéglátóipari Múzeumba és átestünk a regisztráción. Az alkoholellenes küzdelem jegyében reggae szól a regisztrációs pultnál. Vajon ez azt jelenti, amire kótyagosan gondolunk? Ez lenne az igazi alkholpolitika! Nemsokára kiderül.

    Közben láttuk megjönni Buda Bélát, velünk ellentétben tök egyenes vonalban.

  • szily: Így vicces lesz a piálás, dehát kihívás nélkül nincs alkoholista tudósítás. Annyit máris elmondhatok, hogy a reggeli felesezés megtévesztően élvezetes. Na de nyilván pont ez a trükk benne. A jó alkoholpolitika nem tagadja le, hogy a dolog maga jó. Micsoda remek gondolat, máris itt az első fázis, az alany irreálisan értékeli saját magát.

  • szily: Bár ha mégis, akkor szakemberekként remélem felkarolnak bennünket. Elöntött az önsajnálat!

  • tsza: Hosszú volt a reggel. Mindenkinek jó reggelt kívánunk, ne igyanak, vagy ha mégid, askkor csak mértékletesenn. Sajnos nem tudtuk eldufni a pálinkát a vécében, kezdődnek a prenáris előadások, hujjuj.

    07
  • tsza: A társadalmi kommunikációban hol bagatellizálják, hol hiszterizálják az alkoholproblémát. Én most még bagatellizálnám, de délben lehet, hogy simán hiszterizálni fogom, pláne, ha kijutunk a vécére néhányszor, ahová a nagy táskánkban ki tudjuk vinni a piát. Remélem, hogy a nagy táskánk nem kelti fel a konferencia résztvevőinek érdeklődését.

  • tsza: Reggel berúgni jó, ez nem vitás. Viszont ha minden napodat így indítod, akkor nagyon-nagyon hamar bele fogsz dögleni. Na, ez a mértékletesség. Persze, csak ha jól értem az előadót.

  • tsza: A konferencia eddigi legérdekesebb megállapítáda az volt, hogy az amfetamin szúrva adja a legnagyobb örömérzetet, de a pálinka és a gin is előkelő helyen áll. Én már innám a következőt, de itt nem annyira egyszerű ezt megszervezni,. mert itt ülünk legelöl Szily kollégával, Huszti művész meg úgy tesz a sorok között, mintha fotózna, pedig...

  • tsza: Az alkohol káros hatása: Szily nem tud felmenni a netre, elhagyta a wifijelszavát. Ha azt akarjuk, hogy a fiatalok ne igyanak, akkor elég lenne egy kisfilmet bemutatni róla. Igaz, Lacinak egyáltalán nem kell innia ahhoz, hogy elérje ezt a szintet.

  • tsza: És jön Buda Béla, egyetemi éveim ikonja, a sok akinek műveit oly sok éjjelen át kellett volna magolnom, ha nem adom le már az első félév végén a pedagógiát.

  • tsza: Buda Béla az imént fantasztikus szernek, lényegében doppingszernek nevezte az alkoholt. Buda Béla, szeretlek.

  • tsza: Tudják, mi volt Buda Béla a sötét 50-es években? Medikus. De hogy mégse volt olyan sötét az 50-es évek, azt bizonyítja, hogy a tokaji bor akkoriban még gyógyszernek minősült.

  • tsza: A lengyelek minden töményszesz üvegből egy zlotyit visszaadtak egy programra. A skandinávok viszont keményen tartják megukat, nem hagyják, hogy kijózanítsák őket. És Buda Béla megemlíti Nagyfát is, ahová az alkoholista bűnözőket vitték.

    És ott van a gorbacsovi tilalom, aminek állítólag annyi haszna lett, hogy kevesebb volt az öngyilkos orosz.

  • szily: Hiába piáltam be, a technika ördöge kifogott rajtam. eddig küzdöttem, de ennek sajnos nincs tovább értelme, innetől Tóth-Szenesi kolléga tartja a piafrontot, Ez volt két olyan bejegyzésem, amit nem tudtam időben berakni:

    szily: Karátson Renáta, a Mértékletesség évének koordinátora beszél. Azt jegyeztem meg, hogy több mint 2000 éves erény a mértékletességé, a kampány két emblémája pedig a Fiú Aki a Tűzzel Játszik és a Rövid Nyakú Lány, Aki Beszorult a Pezsgőspohárba. A mertekletes.hu oldalon
    megismerhető kampány pedig nem önmegtartóztatásra akar nevelni, hanem csak arra, hogy mértékkel fogyaszzunk. A mérték szó szomorúvá tesz, mert Tóth-Szenesi kollégának nem sikerült elrejtenie a
    pálinkásüvegünket a vécé vizestartályában. A béna alkesz mindenit!

  • szily: Zűrök vannak a technikával

    Így csak címszavakban, idézetek:

    • örömforrásokkal való gazdálkodás
    • a kollektív tudat fogyasztása
    • viszonylag magas örömérzete van a szexnek
    • a testükre kérték az emberek a mertekletesseg.hu-stencilt
    • Nemzeti Pálinkatanács igazgatónője
    • az örömérzet-listán az első 8 helyen illegális szerek szerepelnek, utána a szex és az edzés
    • első a pálinka a listán

  • tsza: hej, de jó lenne még egy korty pálinkát inni, de a Corvinus egyetem előadójától egy méterre ülünk, így pedig nehéz-. Ijesztő, ha az ember alkohollal indítja a napot, akkor nem tud megállni két-három-négy-öt felesnél, hanem a szervezete újabbakat követel.

  • tsza: hej, de jó lenne még egy korty pálinkát inni, de a Corvinus egyetem előadójától egy méterre ülünk, így pedig nehéz-. Ijesztő, ha az ember alkohollal indítja a napot, akkor nem tud megállni két-három-négy-öt felesnél, hanem a szervezete újabbakat követel.

  • szily: hogy már piálni sincs kedvem. Először 10:37-kor hangzott el a
    "lájkolni" kifejezés, 2010 gerappája, Mitev Ariel Zoltántól, aki az
    alkholmarketingről beszélt. Az kiderült, hogy nem lenne megoldás
    lebombázni a szeszfőzdéket, mert az emberek akkor otthon főznének.

  • tsza: youtube-linkekkel prezentálnak, de mire leírnám, addigra elkapják. Egy idézetet viszont elkaptunk: "A fogyasztók úgy interpretálják a reklámokat, mint a világ, illetve saját maguk megismerésének egyik fő útját." Mc Cracken, a skót válogatott balhátvédje mondta ezt 1986-ban, amikor a válogatottjuk mindenddig utoljára játszott foci-világbajnokságon.

  • tsza: most kaptuk, el is szégyelltük magunkat:

    RÖVIDHÍR - Kövér László: hasznos és jó tartalmakat az interneten!

    Budapest, 2010. szeptember 21., kedd (MTI) - Kövér László szerint
    törekedni kell arra, hogy hasznos és jó tartalmak jelenjenek meg a
    világhálón és a legfontosabb feladat az internettel kapcsolatban
    megtanítani a gyermekeket választani tudni jó és rossz között.

    Nem az a baj, hogy az internet segítségével hatékonyabban tudunk
    információhoz jutni, hanem hogy nem tudjuk megakadályozni az ott
    terjedő bűnözést; ezért törekedni kell a hasznos és jó tartalmak
    megjelenítésére - mondta az Országgyűlés elnöke a Nemzetközi
    Gyermekmentő Szolgálat által rendezett, Az internet hatása a
    gyermekekre és fiatalokra című nemzetközi konferencián kedden
    Budapesten.
    Kövér László, a szolgálat magyar egyesületének elnöke hozzátette:
    szükség van az internetre vonatkozó törvényi szabályozásra is, azonban
    a legfontosabb feladat, hogy meg kell tanítani gyermekeinket
    választani jó és rossz között.

    MTI 2010. szeptember 21., kedd 10:44

  • szily: Talán mégis vissza tudok térni. Egy vigasztal: az aktuális előadónak sokkal rosszabbul jött, hogy elment az internet. Az előbb azt mondta, hogy egy reklámkampányban Jessica Albát szexuálisan vonzó személynek próbálták beállítani. Most pedig azt tudjuk meg, hogy a szeszfőzdék mértékletes fogyasztásról szóló kampányai látszattevékenységek, mert ugyanolyan szimbólumokat használnak, mint a piálásra buzdító anyagaik. Hú de megszomjaztam, míg leírtam ezt a száraz szöveget!

  • szily: És NEM fogunk veszettül a vécébe rohanni inni! Lassan fogunk menni, nem bukhatunk le. A Corvinus egyetem szakértője netezők berúgós sztorijait mutogatja Power Pointtal. Az az alkesz, aki berúgva megevett egy Exit magazint, igen népszerű a szakmai közönség körében.

  • mert a józan szervezők nem olvashatják, amit írunk. Ez olyan vicces, hogy szünetben iszunk is rá egyet.

  • szily: örökbecsű felismerések a bokorból:

    - nem a pia rossz, henem a kiüresedés, amikor kimegy a hatása

    - a szerkesztőségbe menet kéne inni egy jó hideg, gyöngyöző sört, cezúraképpen

    - reggel csodálatos inni, de asszem 10 éven belül meghalnánk, hogyha

    08
  • Nem mertem kilélegezni. Az alkoholizmusnak a jelek szerint vannak árnyoldalai is. (szily)

  • szily: A "Binge drinking, azaz a fiatalok körében egyre népszerűbb rohamszerű berúgás jelensége" című expozét maga Dr Rácz József, a Kék Pont igazgatója fogja tartani.

    03