Rózsa
10 °C
26 °C

Iszapömlés Veszprém megyében

Percről percre

2010. 10. 04., 18:22
Fontosabb részletek

Visszavörösödött a Torna patak

Valaki valahol vörösiszapot engedhet a Marcalba ömlő Torna patakba. Devecser kapujában éppen vízmintavétel közben beszélgettünk a zöldhatóság zöldkommandójának szakembereivel. Egyikőjük elmesélte, hogy a Torna patak vize korábban már "egész szépen letisztult, de nemrég, a hatóságok előtt is ismeretlen okból visszavörösödött". Az élővíz emiatt jelenleg pontosan úgy néz ki, mint ahogyan azt közvetlenül a katasztrófa után készült képeken láthattuk. Fontos ugyanakkor, hogy a szemünk előtt leolvasott adat szerint a víz pH-értéke 7,9, vagyis megfelel a magyar élővizek átlagának.

Mit üzletel Torgyán József Pinokkióval Devecseren?

A nyomasztó tudósítás legfelemelőbb pillanata: a Pizza Paradiso nevű hely falán egy olyan antik Schlossgold reklám függ, amin Jeszenszky Géza ex-külügyminisztert egy hatalmas, dagadt nő a fülénél fogva vezeti el a sörözgető Pinokkió és Torgyán József társaságából. Az iszap nem növeli a vicces kedvet, ezen kívül egy darab, iszappal felírt "Tiszta udvar, rendes ház" feliratot láttunk egy ház falán.

Beomlott az út, leállt a mentés Devecserben

Most kaptuk a hírt, hogy beszakadt az az út, amin a teherautók a devecseri kertekből és házakból kiszedett szennyet, iszapot és hulladékot a timföldgyár egyik üres iszapkazettájába szállították. Így e pillanatban áll a mentés.

Még mindig kritikus állapotban az idős férfi

Valamennyit javult ugyan, de még mindig kritikus az állapota annak az idős férfinak, akit a győri kórház égésplasztikai osztályán kezelnek napok óta. A kolontári férfi testének 70 százalékán szenvedett égési sérülést az iszapkatasztrófa idején. Ebben az intézményben összesen három olyan beteget ápolnak, akik az iszapömlésben sérültek meg. (FH)

Vadászati tilalmakat oldottak fel

A vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt vadászati tilalmat nyolc vadászati jogosult esetében visszavonták, közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Ezek a következők: Somlótája Vadásztársaság, Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság, Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság, Hertelendy Vadásztársaság, Takácsi-Malomsok Gerencementi Vadásztársaság, Bakonyér-menti Vadásztársaság, Rába-menti KKVE, Noszlopi Vadásztársaság. (MTI)

Kolontár elpusztított része üres

Átjöttünk Devecserből Kolontárra, a falu katasztrófa sújtotta részében - ahol az áldozatok többsége meghalt - jelenleg nem folynak munkálatok. Csak mi vagyunk itt, az iszap és a maradványok.

Megerősítették, hogy beszakadt az út

A VI. számú iszapkazettához vezető út valóban alámosódott és használhatatlanná vált, erősítette meg Töttős Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője. Tudósítóink először a tűzoltók rádióján hallották a hírt, hogy emiatt ideiglenesen leáll a mentés Devecserben. Mivel az út kulcsfontosságú, mielőbb használhatóvá kell tenni, közölte a szóvivő.

Posztapokaliptikus zöldségkertészet

Kolontár teljesen elpusztult felében a következőt tapasztaltuk, mi, az alumíniumipar Bálint gazdái:
- a tuja jól bírja a sárlavinát, csak sokára dől ki, de egyben marad
- az almafa nem bírja jól, és nem marad egyben
- a karalébét a kétméteres lúghullám sem tudja kimosni
- a káposzta pedig nevet az egészen, az egyik kertben az ágyás egyharmada megdöbbentő módon újjáéledt.

Somlóvásárhely nem zizeg

Keveset szerepel a hírekben Somlóvásárhely, Kolontár és Devecser után a harmadik érintett, vagyis elöntött település, ezért átugrottunk megnézni, mi folyik itt. Hát az a helyzet, hogy semmi. A falu 8-as úttól távolabbi részét kapta el az itt már csak maximum térdig érő áradat. A pusztítás emiatt nem annyira szívbemarkoló. Mentési munkálatoknak viszont nyomát sem láttuk.

A Mal fenntartja korábbi ajánlatát

A Mal Zrt. egyelőre azt vállalta, hogy létrehoz egy összesen másfél milliárd forintos káralapot, amiből öt éven át évente 300 millió forintot fizetnének ki. Ruttner György, a társaság jogi képviselője szerint az első részletet még a jogi felelősség megállapítása előtt gyorssegélyként kellene kifizetni. Ez egy-két héten belül megtörténhetne, de két feltétele van: a jelenlegi felügyeletet ellátó kormánybiztos hozzájárulása, másrészt határozzák meg, pontosan mire költik az összeget.

Ebben még nézeteltérés van, mert Magyar György, a károsultak képviselője szerint ezt először a közösségi, vagyis a településeket ért károk enyhítésére kell fordítani. Úgy véli, ez a pénz kevés arra, hogy az egyedi károkat enyhítsék. Az egyeztetés pénteken folytatódik a devecseri polgármesteri hivatalban.

Új vezető a Mecsekérc élén

Endrédy István lett a Mecsekérc új vezérigazgatója, közölte szerda délután az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A társaság eddigi vezérigazgatóját, Varga Józsefet a katasztrófavédelmi kormánybiztos az állami felügyelet gyakorlása keretében felkérte a Mal Zrt. termelésfelügyelő funkciójának ellátására, ezért 2010. október 19-i hatállyal lemondott posztjáról és kezdeményezte a cégnél fennálló határozatlan idejű munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszűntetését. Az új vezérigazgató - éppúgy, mint elődje - a megszüntetett igazgatóság jogkörének gyakorlására is jogosult. Endrédy István eddig a felügyelő bizottság tagja volt, erről a tisztségéről vezetői kinevezésével egy időben lemondott.

A Mecsekérc állami társaságként a Mecseki Ércbányászati Vállalat átalakulásával, annak jogutódjaként jött létre 1998-ban. A társaság alapítója és egyszemélyes tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (A Mecsek Zrt.-ből 2004-ben vált ki a Mecsek-Öko Zrt., mint a bánya-rekultivációs állami feladatokat végző, szintén MNV Zrt. tulajdonú vállalat). A Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. fő tevékenységei a bányaművelés, a hidrogeológiai vizsgálatok elvégzése, a vízkémiai és talajmechanikai elemzések.

101 milliót ajánl fel az MVM

A Magyar Villamos Művek Zrt. 100 millió forint értékű segítségnyújtást ajánlott fel a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. Az MVM-nél dolgozói gyűjtés is indult, a cégcsoport munkavállalói összesen 1,32 millió forintot adományoztak. A tagvállalatok eszközökkel és önkéntes munkával is segítenek: a Paksi Atomerőmű Zrt. több száz polgárvédelmi ruhát, légzésvédőt, gumicsizmát, takarító eszközt szállított a veszélyeztetett helyszínre, illetve önkéntes munkatársai napi váltásban utaznak a katasztrófa sújtotta területre, hogy segítséget nyújtsanak a kárelhárításban.

Az ÁNTSZ porálarcot javasol továbbra is

Az ÁNTSZ továbbra porálarc viselését javasolja a vörösiszappal elöntött területen, mivel a vörösiszap kiszáradása után porlik, ezért belélegezve elsősorban lúgossága miatt ingerli a légutak nyálkahártyáját. Porbelégzés miatt eddig sem a lakók, sem a területen dolgozók nem betegedtek meg. Mivel gyermekeknek készült, megfelelő méretű álarc nincs forgalomban, ezért nekik célszerű a jó minőségű, többrétegű, archoz igazítható sebészeti műtőmaszk használata.

A hatóságok Devecseren négy helyen, Ajkán két helyen, valamint Kolontáron, Apácatornán, Somlóvásárhelyen, Karakószörcsögön, Kisberzsenyen és Tüskeváron mérik, elemzik a levegő porszennyezettségét. A szálló por október a 7-e és 16-a között időszakban Devecser több részén illetve Somlóvásárhelyen átlépte az egészségügyi határértéket, de nem érte el az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket, amikor már fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekek és idősek porterhelésére. A szálló por mennyisége egyelőre nem látszik veszélyesnek, nem egy esetben a főváros forgalmas kereszteződéseiben magasabb szálló por értékeket mérnek. (FH)

Vasárnapig eltakarítják a vörösiszapot Devecserben

Vasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot, a kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket, hangzott el a polgármesteri hivatal előtt tartott eligazításon. Devecser elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak, a kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra a veszélyes anyagot, amely a település huszonegy utcájában csaknem háromszáz házat tett átmenetileg, vagy véglegesen lakhatatlanná. (MTI)

Átadják a honvédségi lakásokat

Csütörtökön a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő, Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a kolontári Torna patakon épülő híd munkálatait. (MTI)

A Marcal vizének pH-értéke 8,2

Nem kell légbefúvásos technikát alkalmazni a Marcalon szerda óta, mivel folyamatosan javul a víz minősége, közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A víz pH-értéke itt továbbra is 8.2, csakúgy, mint a Mosoni-Dunán, vagyis természetes állapotú. Ennek ellenére továbbra is fenntartják a harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Marcal folyón. (FH)

Kész az új vasúti pálya Kolontáron

Elkészült az új vasúti pálya a Veszprém megyei Kolontáron, de a használhatatlanná vált szakaszon a közlekedés megindításáról csak a védelmi bizottság dönthet. Az iszapkatasztrófa során az Ajka és Devecser közötti pályaszakasz használhatatlanná vált, a legnagyobb károk Kolontár megállójánál voltak, ahol a Torna patak leszakadt hídja melletti sínpálya is megtört. (MTI)

Eddig ötszáz károsult jelentkezett

Eddig mintegy ötszáz egyéni károsult jelentkeztek a Devecseren működő kárrendezési irodában, közölte Magyar György ügyvéd, a károsultak jogi képviselője. A devecseri iroda egyelőre csak munkaidő után, délután négykor nyithat ki, mivel az ott dolgozó önkéntesek előbb nem tudják elkezdeni a károsultak adatainak felvételét. Szerdán egyébként munkakezdés után nyolc önkéntes dolgozott a volt tsz-irodában. (MTI)

Tételes felmérést készítenek

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai tételes felmérést készítenek Kolontáron a bontásra ítélt ingatlanokról. A lakóházat és a melléképületet négyzetméterenként vizsgálják, nem piaci forgalmi értéken próbálják felbecsülni, milyen értéket képviselhetett az ingatlan a katasztrófa előtt. (MTI)

Az eső veszélyezteti a folyókat

Az esős idő újra veszélyezteti a folyókat, ezért fel kell készülni a Marcalon zajló védekezésre, hogy a folyókba újra beszivárgó vörösiszap ne szennyezhesse a Dunát, közölték vízügyi szakemberek Kolontáron. (MTI)

Nem mozog tovább a sérült tározó

Az ajkai zagytározó állapotát várhatóan nem romlik tovább, az elmúlt napokban nem keletkeztek újabb repedések, és a katasztrófa sújtotta térségben a szálló por koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket, közölte Nagy Anna kormányszóvivő. A tározó sérüléseit folyamatosan ellenőrzik, annak mozgása megállt. A levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron, mondta Nagy Anna. Eddig 374 ember tért vissza Kolontárra, és 191-en nyilatkoztak úgy, hogy más településen szeretnének élni. (MTI)